Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığının ortak çalışmasıyla düzenlenen yeni düzenlemeyle, açıklama esasına göre defter tutan tüm üyeler, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren e-Defter'e zorunlu olarak geçiş yapacaktır. Kâğıt defterler, yazıcı, toner ve noter onay masraflarından ciddi tasarruf sağlayacak bu dönüşümle birlikte, yaklaşık 1 milyon kişinin daha e-Defter sisteminin dahil edilmesi bekleniyor. TÜRKKEP'e göre; Yapılan bu düzenleme, sürekliliğin dijital dönüşüm yolculuğunu destekleyen en önemli bağımsızlığın bir parçası.

Pazar Engelleri Kritik Net Sıfır Yatırımlarını Engelliyor Pazar Engelleri Kritik Net Sıfır Yatırımlarını Engelliyor

1 Milyon Yeni Mükellef E Defter Sistemine Dahil Oluyor (1)

Günümüzde dijital dönüşüm çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından dağıtılan “Elektronik Defter Genel Tebliği'nde değişiklik yapılmasına izin verilen Dair Tebliğ” 08.11.2024 tarihli ve 32716 sayılı Resmi Gazete yayımlandı. Tebliğe göre, 1 Ocak 2025'ten itibaren esasına göre defter tutan tüm vatandaşlar için e-Defter uygulamasına geçiş zorunlu hale geliyor. Düzenleme ile belgenin esasına göre defter tutmak zorunda olan kişilerin fiziki defter tutmaları mümkün olmayacak ve bilgisayarların hazırlanması amacıyla defterler geçersiz sayılacak. Kâğıt, baskı, toner ve zarf gibi rahatsızlıkların son bulması, yevmiye ve kebir defterlerinde noter onayının alınmasının ortadan kalkması, dosyaların dijital olarak imzalanması ve elektronik koşullar gibi değişikliklerle birlikte e-Defter uygulaması, işletmelere çok ciddi zaman ve maliyet tasarrufu sağlar. Tebliğ ile şu an 700 bin kişi tarafından kullanılan e-Defter uygulamasına, 1 milyon yeni kişinin daha dahil edilmesi öngörülüyor.

OLCAY YILDIZ: “E-DEFTER ZORUNLULUĞU İLE DİJİTAL DÖNÜŞÜM GÜÇLENİYOR, İŞLETMELER VERİMLİLİK KAZANIYOR”

E-Defter düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, “Ülkemizin dijital dönüşüm yolculuğunu hız kesmeden devam ediyor. Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığının ortak çalışmasıyla yapılan yeni düzenleme de bu sürecin önemli destekçilerinden biri. E-Defter sisteminin esasına göre defter tutan tüm vatandaşlar için zorunlu hale gelmesi, dijitalleşme adına çok yönlü faydalar sağlayacak. İş parçalarının hızlanması, güvenlikteki artış ve yoğunlukların azalması, bu gözlenenlerin bir tanesinden yalnızca birkaçıdır.

TÜRKKEP olarak, süreçlerimize sunduğumuz e-Defter hizmetimizle, defterlerin dijital olarak saklanmasını, saklanmasını, bağlantıların kolayca erişilmesini ve hataların en aza indirilmesini sağlar. İş süreçlerini dijitalleştirme hedefi olan ve çevre dostu çözümler arayan tüm vatandaşlar için e-Defter sistemimiz çok sayıda avantaj sunuyor” dedi.

“E-MÜHÜR'E YÖNELİK YASAL DÜZENLEMENİN BİR AN ÖNCE YAPILMASI GEREKİYOR”

E-Defter sistemine geçişte mali mühür dağıtım sürecinin çok ciddi bir lojistik ve operasyonel yük getirdiğine dikkat çeken Olcay Yıldız, “E-Defter uygulamasına yeni dönemde dahil olacak 1 milyon mükellefe mali mühür/e-İmza verilmesi gerekiyor. Kamu Sertifika Merkezi (Kamu SM) tarafından yürütülen bu sürecin ölçeği düşünüldüğünde, bu kadar büyük bir talebin yalnızca mevcut dağıtım kapasitesiyle karşılanması ciddi zorluklar yaratabilir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu, 16 Haziran 2024 tarihinde e-Mühür (Elektronik Mühür) altyapısının tamamlanarak hizmete hazır hale geldiğini ve Elektronik Mührün, resmi mühür de dahil olmak üzere her türlü fiziki mühür ile aynı hukuki niteliğe sahip olacağını açıklamıştı. Biz de bu noktada, süreci hızlandırmak ve yeni mükelleflerin sisteme entegrasyonunu kolaylaştırmak için e-Mühür uygulamasının mali mühür yerine kullanılmasına yönelik yasal düzenlemenin bir an önce yapılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“İŞLETMELERE REHBERLİK EDEREK GÜÇLÜ ÇÖZÜMLER ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

TÜRKKEP’in e-Defter hizmetiyle ilgili de bilgiler veren Yıldız, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “E-Defter uygulamamız, muhasebe programlarından doğrudan veri aktarımı, GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) uyumlu veri kontrolü ve dönem kapama gibi adımları kolaylıkla tamamlayarak iş süreçlerine hız kazandırıyor. Ayrıca, kayıtların mevzuata uygun şekilde 5 yıl süreyle güvenle saklanmasını sağlayarak tüm süreçlerin kolay, hatasız ve güvenilir bir altyapıda ilerlemesine yardımcı oluyoruz. İşletmelere; kâğıt, baskı, toner gibi masraflardan tasarruf etme, noter onay süreçlerini dijitalleştirme ve yasal geçerliliğe sahip bir arşiv oluşturarak güvence sağlama imkânı sunuyoruz.”

Editör: Akif Arslan