Afet ve Acil Durum (AFAD) Kahramanmaraş İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş İl Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında önemli bir açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada, ilin afet tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin azaltılması ve güvenli, dayanıklı şehirler oluşturulması yönünde hedefler ve sorumlu kurumlar üzerinde duruldu. İRAP, il genelinde afetlerin olası etkilerini en aza indirmeyi amaçlayan, sürdürülebilir bir plan olarak tanımlanıyor.
KAHRAMANMARAŞ İL RİSK AZALTMA PLANI (İRAP) BASIN AÇIKLAMASI
“İl Afet Risk Azaltma Planı”, il genelindeki afet tehlikelerinin belirlenerek, bu tehlikelerin yarattığı riskleri azaltmak veya önlemek amacıyla hedefleri, eylemleri ve sorumlu birimleri tanımlayan, afetlere karşı güvenli ve dayanıklı şehirler oluşturmayı hedefleyen plandır.
Kahramanmaraşİl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), ilimizinafetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan yapılacak çalışmaları bir süreç dahilinde tarif eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir bir plandır.
4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 52. Maddesi gereğince, ilin afet ve acil durum tehlike ve risklerini belirlemek, risk azaltma, müdahale ve iyileştirme il planlarını, mahalli idareler, kamu kurum kuruluşları ile işbirliği ve koordinasyon içinde yapmak, uygulamak görevleri İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerine aittir. Bu kapsamda, afet risk seviyesi de göz önünde bulundurularak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından ilimiz pilot il seçilerek 2019 yılında İRAP hazırlık çalışmalarına başlanmıştır.Hazırlık süreci, bilgilendirme toplantıları ile başlamış olup, ardından çalıştaylar düzenlenerekhedefler ve eylemler belirlenmiştir. Sorumlu kurumlar tanımlanarak eylemler önceliklendirilmiş ve paydaş kurum görüşleri plana işlenerek plan Temmuz 2020’de Valilik Makamınca onaylanmıştır.
İRAP kapsamında ildeki mevcut afet geçmişi dikkate alınarak; deprem afeti ile ilgili 32 eylem, taşkın afeti ile ilgili 46 eylem, kütle hareketleri ile ilgili 13 eylem, iklim ile ilgili 30 eylem, teknoloji ile ilgili 37 eylem ve tüm afetler ile ilgili 55 eylem olmak üzere toplam 213 eylem belirlenmiştir. Eylemlerden sorumlu 44 kurum ve kuruluş bulunmakta olup eylemlerin izleme ve değerlendirmesi 6 aylık süreçlerde yılda 2 kere yapılan toplantılar ile gerçekleştirilmektedir.2020 yılı itibariyle başlayan İRAP sürecinde son izleme ve değerlendirme toplantısı Aralık 2022’de yapılmış olup eylemlerin başlanma oranı %96, tamamlanma yüzdesi ise %49 olarak belirlenmiştir.
8 Ekim 2024 Salı günü AFAD başkanlığı yerleşkesinde gerçekleşen “Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü” etkinlikleri kapsamında 81 İl İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulları tüm üyeleri ile birlikte illerimizde eş zamanlı olarak toplanarak İçişleri Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet AKTAŞ başkanlığında gerçekleşen video konferansa katılım sağlanmıştır.
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş Merkezli Depremler nedeniyle İRAP eylemlerinin bazılarının uygulanabilirliği ve geçerliliği mümkün olmadığından eylemlerden sorumlu kurum kuruluşlarla birlikte tüm eylemler revize edilerek güncellenecektir.