Avrupa Birliği Başkanlığı’nın Ulusal Otoritesi olduğuInterreg NEXT Akdeniz Havzası Programının birinci çağrısının değerlendirme süreci devam ederken Programın 2021-2027 dönemi ikinci çağrısının başvuru süreci başladı.İlk çağrıda nihai aşamaya kalan 112 proje arasında Türkiye’den 65 başvurunun değerlendirilmesi halen devam ediyor. Program kapsamındaki ikinci çağrıya ise 15 Nisan’a kadar başvuru yapılabilecek.
83.7 milyon avro bütçeye sahip Interreg NEXT Akdeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programının ikinci çağrısından, Türkiye’den Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Antalya, Isparta, Burdur, Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye yararlanabilecek. Programa söz konusu illerde bulunan ve çağrı rehberinde belirtilen şartları sağlayan kamu kurumları, belediyeler, sektör kuruluşları, üniversiteler, araştırma merkezleri, ve benzeri kurumlar ve kar amacı güden kuruluşlar dahil olmak üzere dernek, vakıf, birlik, sivil toplum kuruluşları, KOBİ’ler ve benzeri özel kurumlar ile uluslararası kuruluşlar başvurabilecek.
Programa Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Yunanistan, İtalya, Malta, Portekiz, İspanya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Cezayir, Mısır, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan ve Tunus katılım sağlıyor. Çağrı şartları kapsamında söz konusu ülkelerin program alanına dahil olan bölgelerinde yer alan kurum ve kuruluşlarla proje ortaklığı geliştirilmesi bekleniyor. Geliştirilecek projelerde en az 3 ülkenin yer alması gerekmekte olup söz konusu ortaklıkların en az bir AB üyesi ülke ve en az bir AB üyesi olmayan ülke içermesi gerekiyor.
Türkiye’den Katılan Kurumlara Tam Hibe Desteği
Program kurallarına göre bir projede aynı ülkeden en fazla 2 kurum yer alabilir. Avrupa Birliği’nin eş-finansmanı ile hayata geçirilen projelere katılımcı kurumların %11 eş-finansman katkısı sunması gerekiyor. Ancak Türkiye’den katılım sağlayan kurumların eş-finansman katkısı ulusal bütçeden karşılanacak. Dolayısıyla proje sunan kurumların kendi bütçelerinden bir katkı sunmasına gerek kalmayacak.
Farklı Alanlarda Proje Uygulama İmkanı
Sunulacak projelerle, rekabetçilik ve KOBİ’lerin sürdürülebilir büyümesi, iklim değişikliği, enerji verimliliği, afet riskini önleme, eğitim, sağlık, yerel yönetişim süreçlerinin desteklenmesi gibi alanlarda Akdeniz’de yeşil dönüşüme katkıda bulunulması hedeflenmektedir.Birinci çağrıda gençleri içeren projelere gösterilen yoğun ilgi nedeniyle bu çağrıda da gençleri içeren projelere 2.000.000 avroluk özel bir bütçe ayrılmıştır. Hazırlanacak projelerin 24 ile 36 ay sürmesi bekleniyor.
Çağrıya başvuru süreci boyunca potansiyel başvuru sahiplerine yönelik çeşitli proje hazırlama eğitimleri, bilgilendirme toplantıları ve ortaklık forumları düzenlenecek.
2021-2027 dönemi kapsamında 2025, 2026 tarihlerinde iki ayrı çağrıya daha çıkılacak.
Proje teklif çağrısına ve detaylara ulaşmak için ziyaret ediniz: