Kültür & Sanat

“Balinanın Bilgisi”, Altın Portakal Film Festivali’nde

MARASPOSTA.COM

Uzun yıllardır sinema ve dizi dünyasında aktif olarak yer alan deneyimli görüntü yönetmeni Önder Şengül’ün yazıp yönettiği ilk uzun metraj filmi “Balinanın Bilgisi”, Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ilk kez seyirciyle buluşacak! Muğla’nın bir dağ köyünde yaşayan hamile bir kadın ile köyün muhtarı ve onun ailesi arasındaki gerilime odaklanan film, bir kadının, doğanın yardımıyla kendi gücünü keşfetme yolculuğunu anlatıyor. Çoğu kırsala yerleşmiş sinemacılardan oluşan bir ekiple ve çok az teknik ekipmanla Muğla’da çekilen “Balinanın Bilgisi”nin başrollerini ise, ilk kez uzun metraj ve başrol tecrübesi yaşayan Özge Cevher Yüksel ile tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Şamil Kafkas paylaşıyor.

 

“Balinanın Bilgisi”,2001’den bu yana sinema ve dizi dünyasında aktif olarak çalışan, ödüllü film ve dizilerde görüntü yönetmenliği yapan Önder Şengül’ün ilk uzun metraj filmi. Şengül’ün doğa ve kadın temaları odağında hem senaryosunu kaleme aldığı hem de yönetmen koltuğunda oturduğu film, 5-12 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında dünya prömiyerini yapmaya hazırlanıyor. Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın 12 finalisti arasında yer alan “Balinanın Bilgisi” filminin ekip katılımlı galası8 Ekim 2024 Salı akşamı saat 19.00’da Atatürk Kültür Merkezi Aspendos Salonu’nda; diğer gösterimleri ise 9 Ekim 2024 Çarşamba günü 14.15’te Migros AVM ParibuCineverse Salon 8’de ve 10 Ekim 2024 Perşembe akşamı 21.30’da ÖzdilekPark Antalya Cinetime Salon 2’de gerçekleşecek.

Önder Şengül, yıllar önce hikâyesini dinlediği bir Yörük kadınından ilham alarak yazdığını söylediği senaryoyu eko-feminizm ve alegoriyle harmanlıyor. Doğanın da tıpkı kadın ve toplum gibi erkek egemen kültürün baskısı altında olduğunu ifade eden yönetmen, eril ile dişili dengeye oturtarak yaşama ve doğaya yeniden bir uyum getirmenin yolu olduğunu; insanın, içindeki gücünü doğanın yardımıyla keşfetmesi ve ortaya çıkarmasıyla bu yolun açılabileceğini vurguluyor.

“Balinanın Bilgisi”, Muğla’nın bir dağ köyünde yaşayan dokuz aylık hamile Yörük kızı Gülsüm ile köyün muhtarı Adem ve ailesi arasındaki gerilimi işliyor. Muhtarın kurduğu bu düzende, köydeki tüm erkekler başka şehirlerdeki madenlerde çalışmaya gönderilirken, Gülsüm’ün varolan sisteme karşı çıkmasından doğan bu gerginlik psikolojik bir savaşa dönüşür.

Muğla’nın Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde, çoğu o bölgelere yerleşmiş sinemacılardan oluşan 14 kişilik bir ekiple ve çok az teknik ekipman kullanılarak çekilen “Balinanın Bilgisi”nde çoğunlukla, daha önce kamera önü deneyimi olmayan isimler rol alıyor. Başrolünü, oyunculuk eğitimi alan ve sahne tecrübesi olmasına rağmen bir sinema filminde ilk kez kamera karşısına geçen Özge Cevher Yüksel ile özellikle “Barda”, “Su Yüzü” gibi filmler ve “Melekler Korusun”, “Keşanlı Ali” gibi dizilerle tanınan Şamil Kafkas’ın paylaştığı filmin özenle hazırlanan müzikleri ise Serkan Polat öncülüğünde, Özgür Alper ve Pınar Bayrak’ın imzasını taşıyor.Asım Anıl Dizdar’ın destekleyici yapımcı, Enis Özkul’un ortak yapımcı olduğu “Balinanın Bilgisi”nde görüntü yönetmenliğini Murat Has, sanat yönetmenliğini Bahar Murat yapım koordinatörlüğünü ise Ayça Bozkurt Atioğluüstleniyor.

Henüz senaryo aşamasındayken İngiltere Kadın Platformu’nun (WPUK) dikkatini çeken “Balinanın Bilgisi”, WPUK Kurucu Başkanı Nilgün Yıldırım organizatörlüğünde ve iletişim danışmanı Cihanfer Özgür’ün katkılarıyla bir sosyal sorumluluk ve farkındalık projesine ilham oldu ve aynı isimle İngiltere, İstanbul ve İzmir’de gerçekleşen üç önemli lansmanın içeriğine kaynak oluşturdu.

Acı Biber Film Yapımprodüksiyonu“Balinanın Bilgisi”,Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ninardından yurt içinde ve dışında festival yolculuğuna devam edecek.

 

Bilgi için:instagram.com/acibiberfilmyapim

ÖNDER ŞENGÜL HAKKINDA

Gençlik yıllarından itibaren sinemayı hayatının merkezine koyan Önder Şengül, 2001’den bu yana sinema ve dizi dünyasında aktif olarak çalışıyor. “Güzel Günler Göreceğiz”, “Yarım” ve “Behzat Ç.” gibi ödüllü film ve dizilerde görüntü yönetmenliği yaptı. Yıllar içinde senaryo çalışmalarına ek olarak yapımcı ve yönetmen olarak da video klipler, belgeseller, tanıtımlar ve deneysel kısa filmler çekti. Evli ve bir çocuk babası olan Şengül, şu anda kırsal yaşam, doğa ve sosyal sistemler üzerine senaryo çalışmaları yapıyor. Doğa ve kadın temalarını ele aldığı “Balinanın Bilgisi” ise onun ilk uzun metrajlı filmi.

YÖNETMEN GÖRÜŞÜ

“Yıllar önce bir Yörük kadınının hikâyesini dinledim. Bu kadın tüm çocuklarını ormanda tek başına doğurmuş. Ağaçlardan, bitkilerden, köklerden faydalanmayı iyi biliyormuş. Ormanda yalnız takılmayı insanlara tercih ediyormuş.; ihtiyacı olduğunu düşünmediği için doğum sırasında kimseden yardım istemezmiş. Ben de o zamanlar kırsaldaki yaşantıma daha yeni başlamıştım ve bu karakter beni oldukça etkilemişti. Gidip yaşadığı yeri gördüm, eşiyle tanıştım, onu tanıyanlarla konuştum. Güçlü bir karakterdi. İnsanın insandan yardım almadan, kendi başına, sadece doğanın yardımı ile doğum yapması içimizdeki büyük potansiyele dair bana çok şey hissettirdi.

Doğanın da kadın gibi aynı eril baskı altında olduğunu düşünüyorum. Aynı kıyıma aynı tahribata aynı ötekileştirmeye doğa da maruz kalıyor.  Bu aynı zamanda bir Eko-Feminist bakış tarzı. Eğer eril ile dişilin dengeye oturtmasının bir yolu varsa bu, dişilin kendi gücünü farkedip uyanışını kendi başına gerçekleştirmesi ile olabilir diye düşünüyorum. Savaş, ötekileştirme, sindirme gibi eril yöntemlerle değil. Filmde doğa ve doğurganlık metaforları bu tema için kullanıldı.

Filmin çekimlerini 2023’ün Şubat ayında Türkiye’de, Muğla’nın Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde 14 kişilik bir ekip ile gerçekleştirdik. Maraş depreminin gölgesinde sete girdik. Çok zor bir dönemdi. Yedi haftalık bir ön hazırlık süreci geçirdik. Çekim programı dört haftalıktı. Ekibin bir kısmı sektörü bırakıp kırsala yerleşmiş insanlardan oluşuyordu. Bir kısmı ise amatör ruha sahip ilk kez sette bulunan insanlardı. İki ana oyuncu haricinde kamera tecrübesi olan bir oyuncumuz yoktu. Fakat ekipte oluşan birliktelik ve kaynaşma güçlü bir sinerji yarattı. Sanki bu hikâye herkesi etrafında toplamıştı; beni, set ekibini, oyuncuları ve maddi manevi bize destek olan onlarca insanı. Olay bizden çıkmış gibiydi yani. Her türlü soruna ve imkânsızlığa rağmen, bir şekilde şartlar olgunlaşıyor, ekipler kuruluyor ve sete çıkılıyordu. Herkes güzel ve değerli bir şeyin parçası olduğunun farkındaydı.”

 

KÜNYE

Yazan ve yöneten: Önder Şengül

Oyuncular: Özge Cevher Yüksel, Şamil Kafkas, Ozan Öncel, Yağmur Eslem Özsu, Sevda Korkmazgil, Ramazan Akyürek, Betül Biteker

Müzik: Serkan Polat, Özgür Alper, Pınar Bayrak

Ses Tasarım: Tuğrul Gültepe

Color: Engin (Teddy) Hayıroğlu

Afiş Tasarım: Melek Tüfekçiler

Yardımcı Yönetmen: Büşra Coşkun

Sanat Yönetmeni: Bahar Murat

Görüntü Yönetmeni: Murat Has

Yapım Koordinatörü: Ayça Bozkurt Atioğlu

Yapım Şirketi: Acı Biber Film Yapım

Destekleyici Yapımcı: Asım Anıl Dizdar

Ortak Yapımcı: Enis Özkul

Dram, 105 dk., 2024, Türkiye

Türkçe (İngilizce altyazılı)

https://www.marasposta.com/foto-galeri/balinanin-bilgisi-altin-portakal-film-festivalinde