Farklılıklarımızla Yan Yana Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Günü’nde “Erkekler Konuşuyor”a Mehmet Turgut Konuk Oldu!
Dünyada toplumsal cinsiyet eşitliği denilince, genellikle yalnızca kadın hakları veya cinsel kimliğe dayalı sorunlar gündeme geliyor. Ancak toplumu var eden kadın ve erkek eşit haklarla birlikte ilerlemelidir. Esas mesele, cinsiyet kimliğinden bağımsız olarak, insana dair hak ve sorumlulukları gözetmektir.
Bu anlayışla, farkındalığı artırmak ve eşitliği daha güçlü bir şekilde vurgulamak adına Sosyal Fabrika Toplumsal Dönüşüm Platformu ve "Erkekler Konuşuyor"unKurucusu Münteha Adalı’nın öncülüğünde, toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemini vurgulamak üzere 12 Ekim Farklılıklarımızla Yan Yana Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Günü’nün tescil edilmesi büyük bir farkındalık adımı olarak öne çıkıyor.
Farklılıklarımızla Yan Yana Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Günü’ne ithafen Kalamış 39 Hotel’deMünteha Adalı’nınmoderatörlüğünde, 2024 yılında yedinci kez gerçekleşen “Erkekler Konuşuyor” etkinliğinin konuğu Fotoğraf Sanatçısı “Mehmet Turgut” ile toplumsal cinsiyet eşitliği konusu farklı perspektiflerden ele alınarak eşitliğin önemi bir kez daha vurgulandı.
Münteha Adalı: “2019 yılından itibaren; 37 etkinlik, 86 konuk, 2,5 milyonun üzerinde sosyal medya erişimi ve 12,5 milyonun üzerinden dinleyici ile “Erkekler Konuşuyor” etkinliğini gerçekleştirdik. En büyük amacımız, erkek bakış açısıyla eşitliği konuşmak, sorgulatmak, cinsiyetçi kodlamaların üzerimizdeki etkileri ve kültürün etkisi ile oluşan uçurumu gündeme getirmektir. Cinsiyet eşitliği, insan haklarının temel bir unsuru olarak tüm toplumsal yapının merkezinde yer alır. Kadın ve erkek, birlikte var oldukları her alanda eşit haklara ve fırsatlara sahip olmalıdır. Farklılıklarımızla bir arada durmak ve toplumsal normları yeniden tanımlamak, adil bir gelecek inşa etmemizi sağlar. Eşitliği sadece konuşmak değil, somut adımlarla hayata geçirmek zorundayız. “2024 Cinsiyet Eşitsizliği Raporu”na göre ülkemiz, Avrupa’da 40 ülke arasında son sırada, dünya genelinde ise 146 ülke arasında 127. sırada yer alıyor. Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımı 133. siyasi alanda temsil oranı ise 114. sırada yer alıyor. Ülkemizin bu rapordaki sıralaması, cinsiyet eşitliği alanında kat etmemiz gereken yolu net bir şekilde ifade ediyor. Bu sebeple, önce cinsiyet eşitliğinin içselleştirilmesi, tutum, davranış, gelenek ve göreneklerin biçimlerinin değişmesi gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda, farkındalık yaratmak için konuşarak, eyleme geçerek, yılmadan bu konuda çalışan Sivil Toplum Kuruluşları, Vakıflar ve Platformlar ile birlikte farkındalık için çalışmaya devam edeceğiz.” Dedi.
Amacımız; bu günü, tüm dünyada kutlanacak bir farkındalık hareketine dönüştürmek ve Türkiye’den dünyaya güçlü bir adım atmaktır. Bu adım, yalnızca toplumsal cinsiyet eşitliğine dair bir bilinç oluşturmakla kalmayacak, aynı zamanda bireylerin, toplulukların ve kurumların bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmelerine de ilham verecektir.
Eşitlik mücadelesinde bir adım atmak ve toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini güçlendirmek için “Erkekler Konuşuyor” programının tüm videoları “Erkekler Konuşuyor” YouTube kanalından izlenebilir: