ABDULLAH ŞANLIDAĞ
İletişim: sanlidagatila@hotmail.com
Asrın felaketinin yaşandığı Kahramanmaraş merkezi depremlerin üzerinden 2 yıl geçti. Benim yaşadığım Kahramanmaraş’ta, hayat, yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Devlet eliyle TOKİ’nin yapmış olduğu kalıcı konutlar, köy evleri ve yerinde dönüşüm projesinde neredeyse sona gelindi. 74 bin 145 hak sahibinin olduğunu kentte şu ana kadar yaklaşık 30.000 konut yapılarak teslim edildi. Depremzedeler sıcak yuvalarında oturmaya başladılar. Allah devletimize zeval vermesin, 41 noktada şantiye ordusu 7/24 esasına göre çalışma yürütüyor.
Kahramanmaraş depremlerinin sembol ismi Ebrar Sitelerinin olduğu yerde, yerinde dönüşüm alanında kaba inşaat yüzde 80 tamamlandı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde 56 bin binanın yıkıldığı, yaklaşık 13 bin kişinin hayatını kaybettiği kentte yaralar hızla sarılmaya çalışılıyor.
Depremin simge noktalarından biri haline gelen bin 400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesinde fore kazıklar kullanılarak zemin artı 4 kat olmak üzere planlanan konutların kaba inşaatları tamamlandı, İçerde ince işçilik çalışmaları sürüyor. Konutlar, 6 Şubat depremin ikinci yıl dönümü olan 2025 yılının 6 Şubatında teslim edilecek. 1004 konuttan oluşan Ebrar Siteleri yerinde dönüşüm projesinde cami, sosyal donatılar ve iş yerleri de olacak. Konutların hepsi de fore kazıkla desteklenerek temellere bağlanıyor. Depreme dayanıklı olarak inşa edilen konutlar ve iş yerleri, gönül rahatlığıyla oturulabilecek konforda tasarlandı.
Ak Parti İktidarının en başarılı olduğu alanlardan birisi, hiç şüphesiz inşaat sektörü. Deprem tecrübesi de bulunan iktidar, 11 ili kısa sürede toparlayıp yaraları sarıyor. Kahramanmaraş başta olmak üzere depremin vurduğu illerde TOKİ eliyle yapılan konutların çok sağlam ve depreme dayanıklı olduklarını söyleyebiliriz.
Tabii kente yapılan yatırımlar bunlardan ibaret değil.
Sağlık altyapısının güçlendirilmesi için de yatırımlar sürüyor. Deprem sonrasında kente 5 büyük devlet hastanesi kazandırılıyor. Bunlardan 120 yataklı Türkoğlu Devlet Hastanesi tamamlanmak üzere. 56 yataklı Nurhak Devlet Hastanesi’nde hasta kabulüne başlandı.
Sağlık Bakanlığı tarafından şehre kazandırılan 400 yataklı çelik konstrüksiyon hastanede tam bin 400 kişi istihdam edilecek. Fore kazık üzerine inşa edilen, 97 bin metrekare alana sahip hastane, 55 bin metrekare kapalı alana sahip. 400 yatak kapasiteli hastanede 90 yoğun bakım, 80 poliklinik, 12 tam donanımlı ameliyathane, onkoloji ünitesi, anjiyo ve endoskopi üniteleri ile 8 doğumhane yer alıyor.
DEPREM BÖLGESİNDE YENİ YAPILAN OKUL SAYISI 46 OLDU
Asrın felaketinin merkez üssünde 6 Şubat’ta meydana gelen deprem nedeniyle 1802 derslik okul kullanılamaz hale geldi. Birçoğu depremde direkt yıkılırken, bir kısmı da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ağır hasarlı tespiti yapıldığı için yıkıldı. Hafif hasarlı binalar tadilat gördü, orta hasarlılar güçlendirildi ve eğitim ve öğretime açıldı. Sıfırdan yapılan 46 okul da eğitim öğretime kazandırıldı.
Allah devletimize zeval vermesin. Deprem bölgesinde çok güzel şeyler oluyor. 2 yıl gibi bir sürenin ardından şehir toparlandı. 99 depremini hatırlayacak olursak, O günkü iktidar, bırakın depremzedelere yardım etmeyi, deprem için gelen yardımlarla, memurların maaşını ödemişti. 11 ili ayağa kaldırmak, öyle her ülkenin ve iktidarın üstesinden gelebileceği bir şey değildir. Varolasın Reis, sözünde durdun. Allah senden razı olsun.
www.yeniakit.com.tr