Bölge

DOĞAKA illeri için yeni dönem başlıyor

DOĞAKA illeri için yeni dönem başlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından hazırlanan 2024-2028 TR63 Bölgesi Bölge Planı onaylandı. Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerini kapsayan bu kapsamlı plan, bölgenin sosyoekonomik ve mekânsal potansiyelini analiz ederek, bölgesel gelişimi hedefleyen stratejik adımları ortaya koyuyor.

Kahramanmaraş depremlerinin etkileri doğrultusunda hazırlanan plan, bölgedeki ekonomik ve sosyal toparlanmayı sağlama amacı taşıyor. “Ekonomik ve sosyal toparlanmasını sağlamış, afetlere karşı dirençli bölge” vizyonu ile oluşturulan plan, bölgenin kentsel altyapısından tarım sektörüne, sanayiden girişimciliğe kadar pek çok alanda iyileşme hedeflerini içeriyor.

DOĞAKA’nın düzenlediği ilçe ziyaretleri, çalıştaylar, anketler ve akademik toplantılar sonucunda derlenen veriler, planın temelini oluşturdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan plan, aynı zamanda uluslararası trendler ve politikalar doğrultusunda hazırlandı. Avrupa Yeşil Mutabakatı, döngüsel ekonomi, dijitalleşme gibi küresel öncelikler, bölgenin kalkınma hedeflerine entegre edildi.

KAHRAMANMARAŞ KÜLTÜR TURLARI STRATEJİK ÖNCELİKLER OLACAK

Planın temel stratejik öncelikleri şu şekilde sıralandı:

Kentsel ve Sosyal Altyapının İyileştirilmesi: Deprem sonrası eğitim, sağlık, içme suyu ve diğer kamusal hizmet altyapılarının iyileştirilmesi hedefleniyor.

Sanayi ve Hizmetler Sektöründe İyileşme: İmalat sanayinin verimliliğini artırma, lojistik bağlantıların güçlendirilmesi ve yeşil dönüşüm adaptasyonu gibi başlıklar ele alınıyor.

Tarımsal İyileşme ve Kırsal Kalkınma: Tarımsal üretimde sürdürülebilirlik sağlanması, kırsal istihdamın artırılması ve Ar-Ge projelerinin teşvik edilmesi planlanıyor.

 

BÜYÜK ÖLÇEKLİ PROJE VE PROGRAMLAR HAYATA GEÇECEK

Planın uygulanabilirliğini artırmak için sektörel ve mekânsal hedefler net bir şekilde belirlendi. Kamu kurumları, yerel yönetimler, STK’lar ve özel sektörün iş birliğiyle çok aktörlü bir yaklaşımla oluşturulan plan, 7 ana bölümden oluşuyor.

 Ayrıca büyük ölçekli program ve proje önerilerine eklerde yer verilerek kaynakların öncelikli alanlara yönlendirilmesi sağlanacak.

BÖLGESEL KALKINMA İÇİN YENİ BİR DÖNEM

2024-2028 TR63 Bölgesi Bölge Planı, hem ulusal kalkınma hedeflerine uyumlu hem de yerel ihtiyaçları gözeten bir yol haritası olarak öne çıkıyor. Bölgedeki tüm paydaşların katkılarıyla hazırlanan bu plan, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye’yi ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan güçlendirmeyi hedefliyor.

Bölgenin toparlanma sürecine yönelik bu plan, gelecekteki projelerin temellerini atarken, Kahramanmaraş’ın da aralarında bulunduğu TR63 Bölgesi için umut vadediyor.

TR63 BÖLGE PLANI (2024-2028) İL ÇALIŞTAYLARI TAMAMLANDI

 

TR63 Bölge Planı (2024-2028) Hatay çalıştayı 20 Ekim 2022 tarihinde paydaşlarımızın geniş katılımıyla gerçekleştirildi.

2024-2028 dönemini kapsayan ve 2018/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi gereğince Cumhurbaşkanı tarafından onaylanacak olan TR63 Bölge Planı (2024-2028) çalışmaları Haziran ayı içerisinde başlatılarak taslak strateji, hedef ve tedbirler belirlenmişti.

Bu çerçevede 20 Ekim 2022 tarihinde Hatay Öğretmenevinde bölge planı taslak strateji, hedef ve tedbirlerinin (program, proje, faaliyet) istişare edildiği bir toplantı gerçekleştirildi. DOĞAKA Genel Sekreteri Vekili Halil SUNAÇ’ın açılış konuşması ile başlayan toplantının ilk oturumunda DOĞAKA Turizm Destinasyonu Birim Başkanı Serdar ÇINAR, bölge planı çalışmalarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Toplantının ikinci oturumunda katılımcılar, stratejik öncelik olarak belirlenmiş olan sanayi, tarım, turizm ve yaşam kalitesi başlıklarında oluşturulan dört farklı masada taslak strateji, hedef ve tedbirleri istişare etme imkânı buldular. Toplantı, önerilen program, proje ve faaliyetlerin değerlendirilmesi ile sona erdi.

TR63 Bölge Planı (2024-2028) İl Çalıştayları, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerimizde gerçekleştirilmiş olup tüm illerimizden elde edilen görüş ve öneriler değerlendirilerek 2024-2028 TR63 Bölge Planı’na yansıtılacaktır.