Hindistan Motorsiklet Çöplüğü Olduk!
Yeri geldikçe ekonomimizin vatandaşı etkileyen olumlu ve yahut olumsuz yönlerini, hareket ve çözüm analizleri hususlarına köşe yazılarımda sık sık değinmişimdir.
Bu yazımda da tarihe damgasını vuracak bir konu açayım dedim!
Hindistan motor çöplüğü!
Türkiye piyasanın gözdesi olma yolunda! Bu hususu Tarihe not düşsün istedim..
Ekonomik ticari durumlar belli konuşmaya gerek yok... 2024 Mart seçimlerinde yerel hizmet hususunda B partiden siyaset yaptım lakin siyaseti son günlerde hepimiz yaşıyoruz ve bu programların ciddi dinleyici ve izleyen kesimi olmasa dahi hepimiz işin içindeyiz.
Pandemi bitse de bir şeylerin düzeleceğine şahsen kanaat getirmedim.
Hatta ekonomik krizlerin, arkasından anapara, kapitalist sistem ve sermayelerin erimesi hususunda ki oyunların iskambil kâğıdı hikâyesine döneceğini, küresel ve ekonomik savaşların artacağını, BOP ilerlemesi için sandalyenin bir ayağının kırıldığı diğer ayaklarının ise çırak usta eliyle savunulup ayaklarının zarar göreceğini yakın çevreme anlatmıştım.
Paranız değerli ve paranızın her kuruşu önemli ise egolarınıza yenik düşmeyin onun zamanı değil egolarınıza hırslarınıza yenik düşerseniz egolarınız lego paranızda çöp olur...
Kimi ekonomik beklenti kimileri birkaç kuruşluk kar payı sağlayan ve son zamanların revaçta olduğu Çin, Güney Kore, İspanya , Almanya ve daha nice ülke menşesisine sahip motorlardan nefret eder hale gelirsiniz.... Şu anda bunların zamanı değil.
Zaman mantık zamanı.. Zaten tavan yapmış durumda ağızlara şaptayla da yetişilmiyor...
Asıl mayına basmadıysanız iyi dinleyin sevgili dostlar ve okurlar!
Hızlı ilerleyiş ve teslimat ile trafikte de yerini bulmaya başladı. Her geçen gün genellikle 18 yaşındaki gençlerin kullanımı ile yollarda yerini alıyor motosikletler.
Bakın arkadaşlar firmalar sıfır yüksek hacim motorları getirmiyor artık. Fiyatlar yüksek olduğu için 50 cc olmuş 45 bin, 125 CC olmuş 70 ila 120 bin bandında. Ehliyet derdi yok. Sigorta derdi yok vs. Montaj aşamaları da amaca değil sermaye ve kapitalizm e hizmet ediyor. Yağlayıp boyuyorlar millete. Ekonomi yaaa devlette zararda ciddi ciddi.
Bir elektrikli bisiklet, motosiklet, motosiklet, ATV vs. yok mu bu ülkede yatırımcı. Yok mu Kahramanmaraş şehrimizde bir fabrika kuracak zengin iş adamı.
Adamlar sıfır 600-700 cc ve üstü motor getirseler kafadan 400 binden başlar 1000’lik motosikletler 600 binden aşağı fiyata satılmaz..
Sıfırı alamayan hacim yükseltme ye çalışan arkadaşlar bu sefer ellerindeki malı satıp eski ne idüğü belirsiz yüksek ihtimal km si çekilmiş feleğin çemberinden defalarca geçmiş motorlara yöneliyorlar...
Bu motorlarla çoğu ya kaza yapıyor çünkü kasası şase si işlem görmüş geçmişte tadilat ve tamirat ile kaynak işlemleri yama atılmış falan vs. motorlar. Normal vakitte trafiğe bile çıkmaması gerekli motorlar.
Yada motor kol çıkarıyor , yatak sarıyor, krank kırıyor falan bu tip yüksek hacim eski motorların sadece krank setleri 20-30 bin TL’lerden başlıyor iyi bir usta zaten çıkma önermez oda 10 -20 senelik makineden çıkma neticede onda bile en uygunu gene 10-15 bine geliyor..
Ben iki tanesinin deposunu şahsen gördüm içerdeki motorların hemen hemen hepsi eski kaliteli zamanının yüksek hacim motorlarıydı… Adamların paraları çıkışmamış öyle parça bekliyor içlerinde 3-4 senedir yatan motorlar bile var...
Hatta öyle bir duruma gelmiş ki para eden modelleri usta kendi cebinden para harcayıp tamir edip satıyor hem motordan kurtuluyor hem parada kazanması lazım o kadar sıkıntısını çekiyor adamlar...
Bu işte zarar edenler hep son kullanıcı..
Bakın yüksek hacim elinde eski motor olanlar ilanların çoğunda düşük hacimle takas olur yazıyor niye yazıyor çünkü o motorun fiyatına denk düşük hacimde en az 2019-2020 model tertemiz garantisi devam eden makineye denk geliyor. Adamın mantığına da laf etmiyorum gayet doğru...
Çoğu bıkmış artık her hafta ustaya gitmekten grenajı çatlar , tırnağı atar ,.orasından ses gelir , burasından yağ atar ,vuruntu yapar, duman atar..
Adamlarda artık huzur istiyor normal periyodik bakım dışında usta yüzü görmek istemiyor giderleri düşük olsun istiyor..
Velhasıl Hindistan motosiklet çöplüğü bir furya ile geldi bir kaç kamyon ya da yediemin depolarına çekilen hurda vasıflı motosikletler ile ekonomik zararlara ve maliye kayıplarına davet çıkaracak.
Sonuçta ülkenin sermayesi kapitalizmin çıkarları ve politikası doğrultusunda sevimli görünüyor.