marasposta.com
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Kahramanmaraş’ın ekonomik, sosyal ve altyapı sorunlarına dikkat çekti. TÜİK’in fakirleşen şehirler sıralamasında Kahramanmaraş’ın ilk altıda yer aldığını belirten Karatutlu, şehrin uzun yıllardır hizmetten yoksun bırakıldığını ve bunun deprem sonrasında daha da derinleştiğini ifade etti.
"Kahramanmaraş, en çok fakirleşen şehirler arasında"
Dr. Karatutlu, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) geçtiğimiz hafta açıkladığı verilere atıfta bulunarak Kahramanmaraş’ın 81 il arasında en çok fakirleşen 6. il olduğunu hatırlattı. “Kahramanmaraş bu sıralamada ilk altıda yer alan tek büyükşehir. Bunun sebebi yalnızca depremler değil. Şehir, yıllardır adil ve eşit hizmet alamıyor.” dedi.
"Ekonomiden eğitime her alanda geriye gidiyoruz"
Kahramanmaraş’ın sosyoekonomik olarak gerilediğine dikkat çeken Karatutlu, bu durumun AK Parti iktidarları döneminde daha da derinleştiğini belirtti. “2003 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Kahramanmaraş sosyoekonomik gelişim sıralamasında 48. sıradaydı. Ancak 2017’de bu sıralamada 58. sıraya geriledi. Eğitimden sağlığa, istihdamdan altyapıya kadar her alanda geriye gittik. Bugün deprem etkisini de eklediğimizde bu sıralamanın 68. ya da 78. sıralara gerilemiş olabileceğini tahmin ediyorum.” diye konuştu.
"Kahramanmaraş, AK Parti'ye her şeyi karşılıksız verdi"
Kahramanmaraş’ın 2002 yılından bu yana iktidara yoğun destek verdiğini hatırlatan Karatutlu, şehrin bu desteğinin karşılığını hizmet olarak alamadığını ifade etti:
“Kahramanmaraş halkı, 22 yıldır AK Parti’ye en güçlü desteği verdi. Sekiz milletvekilinin altı ya da yedisini AK Parti’ye verdi. 12 belediyenin 10’u düne kadar AK Parti’nin elindeydi. Halk, ne istedilerse verdi. Ama hizmet olarak bunun karşılığını alabildi mi? Hayır.”
"Devlet yatırımları adil dağıtılmıyor"
Kahramanmaraş’ın devlet yatırımlarından adil bir şekilde faydalanmadığını belirten Karatutlu, diğer illerle kıyaslandığında şehrin ihmal edildiğini söyledi:
“Niye Kahramanmaraş’tan daha küçük ya da daha yeni illere devlet yatırımları fazlasıyla yapılırken biz ihmal ediliyoruz? İllere dağıtılan halkın vergileriyle toplanan paydan adil ve eşit bir şekilde yararlanamıyoruz.”
"Kahramanmaraş halkı kendine yeter ama destek şart"
Depremin üzerinden 23 ay geçmesine rağmen Kahramanmaraş’ın hâlâ temel sorunlarının çözülmediğini belirten Karatutlu, halkın taleplerini dile getirdi:
“Ne diyor Kahramanmaraşlı? ‘Barınmama biraz yardım edin, vergileri bir müddet erteleyin, tekrar biz yine ayağa kalkarız. Bakın biz 500 yılda bir olan asrın felaketini yaşadık, herkese verdiğiniz kredileri, biraz bize yönlendirin. Ufak bir destekle biz kendimize yeter hale geliriz. Bunu Kurtuluş Savaşı’nda da gösterdik. Biz geçmişte ekonomimizi ayağa kaldırırken aldığımız teşvik ve kredileri har vurup harman savurmadık. Hepsini yatırıma çevirdik’ dediler.”
"Kahramanmaraş;saf çocuğu, masum Anadolu'nun"
Konuşmasını Necip Fazıl Kısakürek’in ünlü dizeleriyle süsleyen Karatutlu, “Kahramanmaraş, saf çocuğu masum Anadolu’nun. Ama maalesef, bu masum halk yıllardır ihmal ediliyor.” dedi.
"Devlet yatırımları adil dağıtılmıyor"
Dr. Karatutlu, Kahramanmaraş’ın diğer illerle kıyaslandığında devlet yatırımlarından adil bir şekilde yararlanamadığını ifade etti:
"Kahramanmaraş’tan daha küçük ya da yeni illere devlet yatırımları fazlasıyla yapılırken, biz neden ihmal ediliyoruz? Halkın ödediği vergilerden oluşan paydan neden adil ve eşit şekilde yararlanamıyoruz?" dedi.
"Elbistan il olmayı hak ediyor"
Karatutlu, Kahramanmaraş’ın kadim ve büyük ilçesi Elbistan’ın yıllardır il olmayı hak ettiğini vurguladı:
"Elbistan, Türkiye’nin en büyük ovalarından birine sahip, tarım ve hayvancılık potansiyeli yüksek, termik santrali ile önemli bir ekonomi merkezidir. Depremin yarattığı hasar düşünüldüğünde, vatandaşlarımız haklı olarak soruyor: Elbistan bu dönemde il olmayacaksa ne zaman olacak?" dedi.
"Kahramanmaraş yatırım listelerinde göz ardı ediliyor"
Karatutlu, farklı bakanlıkların yatırımlarında Kahramanmaraş’ın sistematik olarak görmezden gelindiğini şu örneklerle aktardı:
- "Ulaştırma Bakanlığı, çevremizdeki illerden (Sivas, Kayseri, Adana, Gaziantep, Malatya) hızlı tren hatları planlıyor ama Kahramanmaraş’a bir hat dahi düşünülmüyor. Kayseri’den Maraş’a bir bağlantı yok ama Trabzon’a kadar hat planlanabiliyor. Neden? Çünkü bakan bey Karadenizli."
- "Yaklaşık 40 şehre Sabiha Gökçen’den uçak seferi var. Gaziantep, Kayseri ve Adana’ya günde 8-10 sefer düzenleniyor. Ama Kahramanmaraş’a bir tane bile sefer yok. Ankara’ya bile her gün uçak bulamıyoruz."
- "Elbistan, Pazarcık, Andırın, Çağlayancerit bağlantı yolları neredeyse AK Parti öncesi döneme dönecek kadar ihmal edildi."
"Stadyum sözü var, planlama yok!"
Karatutlu, Kahramanmaraş’a yapılacağı söylenen stadyum projesinin hâlâ belirsizlik içinde olduğunu belirtti:
"Gençlik ve Spor Bakanı, iki yıldır Kahramanmaraş’a kaç kişilik stadyum yapılacağına karar veremedi. Önce 10-12 bin kişilik dendi, en son Sayın Cumhurbaşkanı’na 17.500 kişilik stadyum yapılacağı sözü verildi. Ancak yapılacak yer belli mi? Bitirilecek tarih belli mi? Hepsi havada," dedi.
Karartutlu, Kahramanmaraş halkının artık vaatlerden yorulduğunu ifade ederken, bu durumu şu sözlerle eleştirdi:
"Türkülerimizde diyor ya: ‘Aslı yok Yaylası’nda 1500 koyunum var benim.’ Bu stadyum vaadi de böyle; bir gerçekliği yok."
"Üniversite yurtları ve sağlık yatırımları da havada kaldı"
Kahramanmaraş’ta deprem sonrası eğitim ve sağlık alanındaki yatırımların da yeterince hızlı ilerlemediğini belirten Karatutlu, üniversite yurtlarının hâlâ yapılmadığını vurguladı:
"Üniversite öğrencileri için yurt yapacağız diye sözler verildi, ama bu sözler de ‘yapacağız-ceyiz-cağız’ düzeyinde kaldı. Somut bir ilerleme yok," dedi.
Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın deprem sonrası süreçteki performansını eleştiren Karatutlu, şunları söyledi:
"Dört hastanemiz yıkıldı. Hatay Defne’de üç ayda bir acil durum hastanesi inşa eden bakanlık, Kahramanmaraş’a 23 ayda bir acil durum hastanesi bile tamamlayamadı. Şubat 2024’te bitirileceği söylendi, şimdi Şubat 2025 geldi ama hastaneyi hâlâ bekliyoruz."
"Kahramanmaraş sadaka istemiyor, adalet istiyor!"
Dr. Karatutlu, Kahramanmaraş halkının adil bir yatırım politikasından başka bir şey talep etmediğini belirtti:"Kahramanmaraş kimseden sadaka istemiyor. Halkımızın ödediği vergilerle yapılan altyapı, eğitim, sağlık ve ulaşım yatırımlarında adil ve eşit paylaşım istiyoruz. Biz, çocuklarımızın ve gençlerimizin hak ettiği bir geleceği sağlamanın peşindeyiz," dedi.
"Halkın sabrı tükeniyor"
Dr. Karatutlu, hükümetin Kahramanmaraş’a yönelik politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirterek konuşmasını tamamladı:
"Halkımız, vergileriyle yapılan altyapı, eğitim, sağlık ve ulaşım çalışmalarının adil ve eşit bir şekilde paylaşılmasını istiyor. Bizler, çocuklarımızın ve gençlerimizin hak ettiği geleceğin sağlandığı ortamın peşindeyiz."