Kahramanmaraş Tarhanasının ortaya çıkışı

Genel olarak tarhananın tarihi 16.yuzyıl başında Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han döneminden başlar. Her kaynak farklı bir tarih yazda da hemen hemen ortak bir tarih içerir.

Bu yazımızda Kahramanmaraş Tarhanası ve Beyşehir Tarhanası tarihini kaynaklarla sizlere aktarıyoruz:

KAHRAMANMARAŞ TARHANASI

Kahramanmaraş Tarhanasının marka ismi Haşiroğlu Tarhana‘nın (https://www.hasiroglu.com/maras-tarhanasinin-tarihi/) internet sitesinde şu bilgiler yer alıyor:

MARAŞ TARHANASININ TARİHİ

Maraş tarhanasının ortaya çıkışı 16.yy başında Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim Han dönemine aittir.

Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi çıkmadan önce ordunun ihtiyaçları için hazırlıklara başlamıştır.

Mısır’ın fethedilmesi için Sina çölünün geçilmesi gerekmektedir. Osmanlı ordusunun haftalar boyunca gıda gereksinimi karşılayacak bir gıdaya ihtiyaç vardır.

Çetin çöl şartlarında askerlerin beslenme ihtiyacını karşılayacak gıdanın sahip olması gereken özelikler şunlardır:

Yükte hafif olması, yüksek besin değerine sahip olması, tok tutması, pratik tüketime uygun olması, sıcakta ve soğukta bozulmayacak kadar dayanıklı olması.

Bu ihtiyaç üzerine, Yavuz Sultan Selim’in annesi olan Kahramanmaraşlı Gülbahar Hatun bu niteliklerin hepsine sahip bir gıda üretmek için uzun araştırmalar yapar. Yaptığı çalışmalar sonucunda aranan formül bulunmuştur.

Dövmelik buğday, bol yoğurtla birlikte pişirir. Kekik ve tuz ile tatlandırılır. Elde edilen aş soğuduktan sonra, güneşte kurutulur. Ortaya çıkan bu kuru gıda tarhanadır.

EDİTÖRÜN NOTLARI

Kahramanmaraş Tarhanası için dövmelik buğday türü iyi seçilmelidir. Keza yoğurdu da iyi seçilmelidir. Pişirmek kadar yoğurmak ve sermekte önemlidir. Çiğ tercih edilmelidir. Bazı köylerimizde bez, naylon ve yaprak üzerine de seriliyor. Çorbalık için sıkma tercih edilse de genel tüketim için son zamanlarda sıva malaları ya da fabrikasyon serimi ile cips yapılmaktadır. Henüz tam kurumadan firik olarak da tüketimi yapılıyor ve bunun yanında yer fıstığı, Antep fıstığı, badem, ceviz, kuru üzüm tercih ediliyor. Kahramanmaraş Tarhanasını en lezzetli olduğu zaman yedinci ayın 13 ila 17‘nci günlerinde Atizi (Aksu Mahallesi Doğusu) olarak biliniyor. Bu bölge rüzgar ve güneş açısından diğer bölgelere göre daha avantajlı kabul ediliyor.