Kiracı-Mülk Sahibi İletişimi KEP'le Dijitalleşiyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kira sözleşmelerinin en geç yıl sonuna kadar e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmaya başlanacağını duyurdu. TÜRKKEP, bu uygulamayı ek olarak, sahipleri ve mülk sahipleri KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) kullanarak tüm resmi iletişimlerini dijital ortamda hızlı, güvenli ve yasal bir şekilde gerçekleştirebileceklerini belirtti.

Dijital Türkiye ve Bürokrasinin Azaltılması Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kira kontratlarının en geç yıl sonuna kadar e-Devlet Kapısı uygulamasının üzerinden yapılmaya başlayacağını duyurdu. Bu açıklama aynı zamanda “Kiracılar ve mülk sahipleri arasındaki resmi iletişimin dijitalleşmesi” konusu da bir kez daha gündeme gelmiş oldu. Kiracılar ve mülk sahipleri arasındaki resmi iletişimde kullanılan geleneksel yöntemler; kırılma riski veya iletişim süreçleri aksaması gibi yıllar boyunca yol açabiliyor. Bu durum; özellikle kira sözleşmeleri, ihtar ve ihbarlar gibi önemli bilgilerin karşı noktaya ulaşmamasıyla daha da karmaşık bir hale gelebiliyor. Ayrıca kargo, noter, kâğıt, toner, baskı ve arşiv gibi ihtiyaçlar, resmi evrak iletişimini çok daha zor ve masraflı hale getiriyor.

KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) sistemi, tüm bu sorunlar için etkili bir çözüm sunuyor. KEP üzerinden dijital ortamda yapılan yazışmalar, yasal geçerliliğe sahip olarak mahkemelerde sunulan deliller taşınır. KEP dosyasında yapılan açıklamalar, bunların notları aracılığıyla mevcut olduğu gibi hukuki geçerliliğe sahip oluyor. Bu durum, olası krizlerin önünde ilerler ve aralarındaki iletişimin güvenli, hızlı ve yasal bir zeminde gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca KEP'le yapılan yazışmalar; Kargo, kağıt, baskı ve noter gibi maliyetleri ortadan kaldırırken, geleneksel işlemlere göre yüzde 96 oranında tasarruf sağlıyor.

 

KEP'LE TEBLİĞ EDİLEN BİLDİRİM 24 SAAT İÇİNDE “OKUNDU” SAYILIYOR

KEP iletileri, zaman damgası özelliği sayesinde iletinin gönderilme ve alınma zamanını kesin olarak kanıtlayabiliyor. Bu sayede KEP gönderimini kendisinin yapmadığını, alıcı ise iletinin kendisine ulaşmadığını iddia edilmemektedir. Ayrıca KEP bilgileri iletiler, cihaz tarafından açılmamış olsa dahi 24 saat içinde “okundu” olarak kabul ediliyor. Bu durum, gönderilen iletinin alıcıya ulaşmasını ve yasal olarak tebliğ edildiğini garanti etmektedir. Böylece kiracılar ve mülk sahipleri arasındaki iletişim süreci daha güvenli ve denetlenebilir hale geliyor.

Kiracı Mülk Sahibi İletişimi Kep'le Dijitalleşiyor (1)

YILDIZ: “KİRACILAR VE MÜLK SAHİPLERİ KEP'İ TERCİH ETMELİ”

Kiracılar ve mülk sahipleri arasındaki iletişimin KEP'le yapılmasının önemine değinen TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, şunları söyledi:

“Ülkemizin dijital dönüşüm süreci büyük bir hızla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz, yaptığı açıklamalarda kira kontratlarının en geç yılsonuna kadar e-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu.

Biz de TÜRKKEP olarak, kira kontratlarında iletişim şeklinin KEP olarak belirlenmesi ve bölünmüşler ile mülk arasındaki sahipleri arasındaki tüm iletişimin KEP üzerinden yapım kesitleri. KEP ile bildirim, ihtar ve ihbar gibi tüm resmi yazışmalar güvenli, hızlı ve yasal bir şekilde yapılabiliyor.

Arşivlerdeki yazışmaların tümü, mahkemelerde delil olarak kullanılabiliyor. KEP kullanımı, kutuplara dijitalleşme imkanı sunarken; Kağıtları sıfırlıyor, noter ve kargo masraflarını önlüyor ve evrakın karşı noktalara ulaşıp ulaşmadığını takip etme zahmetini ortadan kaldırıyor. KEP'in sunduğu avantajlarla, kiracı-mülk sahibi iletişimini çok daha verimli, güvenli ve çevre dostu bir hale getirmek mümkün. TÜRKKEP olarak, kiracı tüm ve mülk sahiplerine KEP'i tercih etmelerini ve bu sayede iletişim süreçlerini güvence altına alarak olası anlaşmazlıkları en baştan önlemelerini tavsiye ediyoruz.

Yapılan açıklamada, Türkiye'de 15 yaş üstü bakımı yüzde 96'sının e-Devlet Kapısı kullanıcısı olduğu da duyuruldu. Bu, Türkiye'de dijital nüfusun genç nüfusa kadar yayıldığının ciddi bir göstergesi. Dijitalleşmek sadece bireyler değil, bireylerin hayatını kolaylaştırıyor. Biz de TÜRKKEP olarak, kurumlardan özel şirketlere, tüzel kişilerden bireylere kadar tüm gelişmelerin dijitalleşmesine yönelik faaliyetlerini sürdürüyoruz”

“Sanayicilerimiz Teknolojik Dönüşüme Ayak Uydurmalı” “Sanayicilerimiz Teknolojik Dönüşüme Ayak Uydurmalı”

YILDIZ: “KEP, SAHTE KİMLİKLE KONUT KİRALAMALARININ ÖNÜNE GEÇİYOR”

Sahte kimlikle kiralamalara karşı KEP'in işleyişinin önemine değinen Olcay Yıldız, şu ifadeleri kullanıyor:

“Özellikle son dönemde artan sahte kimlikle konut dolandırıcılığı emlak sektörü ve konut olan kullanıma ciddi zararlar veriyor. KEP kullanımı ise sahte kimlikle konut kiralamalarının önüne geçiyor. Bu nedenle mülk sahipleri, mülklerinin güvenliği için kiracılardan KEP adresi istemeli. Yalnızca kimliği doğrulanmış kişiler veya kurumlar KEP sahibi olabilir ve sahte kimliklerle KEP'in toplanması mümkün değildir. Vatandaşlarımızın uzaktan kimlik doğrulama sistemi (UKDS) ile TÜRKKEP üzerinden online başvuru yaparak, hiçbir fiziki evrakla uğraşmadan aynı gün içinde KEP sahibi olabilir”

Editör: Akif Arslan