Konteyner Esnafından ''Ayrımcılık Yapılıyor” Protestosu

AKİF ARSLAN (marasposta.com)

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi karşısında konteynerler içerisinde esnaflık yapan vatandaşlar yaşanan bazı uygulamaları düdüklü protesto ederek haklarını aradılar.

Merkez Onikişubat ilçesi Şazibey Mahallesi Haydar Aliyev Bulvarı'nda Büyükşehir Belediyesi tarafından Valilik koordinasyonunda kurulan 240 iş yerinden oluşan geçici çarşı için adeta gün sayılıyor.  Kahramanmaraş'ın 6 Şubat 2023'teki afetten ekonomik anlamda da en çok etkilenen 4 ilden birisi olduğu bilinirken; yaşanan felaketin izlerinin silinmesi adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleri devam ederken, bu kapsamda bazı bölgelerin rezerv alan ilan edildiği biliniyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi karşısında faaliyetini sürdüren 100’den fazla esnaf, yaşanan bazı uygulamalara isyan ediyor. Bölge esnafları Büyükşehir Belediyesi karşısındaki işyerleri önünde bir araya geldiler. Esnaflardan Mesut Özden, esnaflar adına yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bizler bugün burada isteklerimizi, yapılan adaletsizliği dile getirmek ve sesimizi sayın başkanlarımıza valilerimize, milletvekillerimize, bakanlarımıza ve cumhurbaşkanımıza duyurmak için toplanmış bulunmaktayız.

Bildiğimiz üzere 6 Şubat depreminde manevi kayıplarımızın yanı sıra hepimiz maddi olarak ta büyük kayıplar yaşadık ve iş yerlerimiz yıkıldı. Ayağa kalkmaya çalıştığımız bugünlerde mevcutta görmüş olduğunuz prefabrik iş yerlerimizin olduğu yer rezerv alan ilan edildiği için kaldırılacaktır.

Elbette bizim çalışmalara engel olmak gibi bir niyetimiz yok lakin bizler yenice düzen kurmuşken şimdi bizlere buradan çıkıp 21 metrekare konteynere geçmemiz söyleniyor. Bizler mevcutta bulunan konteynere geçmek değil, şu an ki iş yerlerimiz düzeyinde 30-35 metrekare prefabrik yapılmasını talep ediyoruz.

Yetkililerle yaptığımız görüşmelerde prefabrik yapılamayacağını söylüyorlar lakin yapılma, yapılamaz diye bir şey olmadığını hepimiz biliyoruz.

En basit örnek aynı yerde daha önce konteyner yapıp sonrasında yapılan 58 adet iki katlı 100 metrekare prefabrik işyerlerinin yapıldığına hepimiz şahidiz ve bu 100 metrekare olan iş yerlerinin çekilişine bizler dâhil edilmiyoruz.

Bizler ayrıcalık değil herkese eşit olunmasını istiyoruz. Bizler o kadar büyük olmasa da düzenimizi sağlayabileceğimiz, işlerimizi bir nebze düzenli yapabileceğimiz 30-35 metrekare prefabrik dükkânlara razıyız. Bizler esnaf ayrımı yapmadan herkese adaletli davranılmasını, eşitlik olmasını istiyoruz.

Neden biz her şeyini kaybetmiş, borç içinde kalmış esnaflara daha sağlıklı ve işlerini daha düzenli devam ettirebileceği bir ortam verilmemektedir.

Yıkılacağı ve geçici olarak yapıldığı söylenen ama uzun zamandır kalıcı gibi bulunan iş yerlerinden oluşan çarşılarda çifte standart uygulanmaktadır. Çifte standart yanlışından derhal dönülmelidir.

Şehrimizde ayrıcalık değil, tüm esnaflarımıza adalet istiyoruz. Konu hakkında bilgi sahibi olan tüm yetkililerden sunulan şartların tekrar gözden geçirilmesini ve bizlerin de aynı haklardan yararlanması konusunda karar alınmasını istiyoruz.

Unutulmamalıdır ki “Esnaf, bir şehrin işleyen çarkı, hanelerin bereket kaynağıdır.” Bir şehrin kimliği, aynası, bereketi olan esnaflarımıza gereken önemin verilmesini ve bizleri de dinleyecek dertlerimize çare olacak bunca sıkıntının da üstesinde gelecek herkesten aynı duyarlılıkla yardım beklemekteyiz.

Bizler Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Çevre Şehircilik Bakanımızın ve tüm yetkililerden karşısında belirtmiş olduğumuz konuların tekrar değerlendirmelerini talep ediyor ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.”

Büyükşehir, Olası Kar Yağışına Karşı Teyakkuzda Büyükşehir, Olası Kar Yağışına Karşı Teyakkuzda

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi karşısında konteynerler içerisinde esnaflık yapan vatandaşların durumunun ne olacağı da bilinmiyor.

İşte Mesut Özden’in yaptığı açıklamanın Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi internet sitesinde yayımlanan videosu:

https://www.marasposta.com/foto-galeri/konteyner-esnafindan-ayrimcilik-yapiliyor-protestosu