Kahve, dünyanın pek çok bölgesinde beğenilerek tüketilen, kendine özgü hazırlanma teknikleri ve özel sunum şekilleri olan bir içecektir. Farklı bölgelerde farklı adlar ile anılan kahve türleri, sahip oldukları aroma ve lezzete göre damaklarda değişik tatlar bırakır.

Bizim toplumumuzda da uzun yıllardan beri tüketilen ve kültürümüzle özdeşleşmiş olan Türk kahvesi yanında başka kültürlerden gelen kahve çeşitleri de sevilerek içilir. Bu kahve türlerine verilebilecek en belirgin örneklerin ilk sıralarında mırra kahvesi gelir.

Kahve kategorimizden kahve çekirdeği, çeşitleri ve özellikleri hakkında farklı bilgilere ulaşabilirsiniz!

MIRRA KAHVESİ NEDİR?

Mırra kahvesi, özel kaplar ile ve uzun süreler boyunca kaynatılarak hazırlanan, yapımı son derece zahmetli bir kahve türüdür.

Yapısı kıvamlı ve tadı oldukça acı olan bu kahve türü, Arap Kahvesi olarak da bilinir.

Mırra, dünyada tüketilen en sert kahve türleri arasında yer alır.

Orta Doğu çıkışlı bir kahve türü olmakla birlikte ülkemizin de belli bölgelerinde sevilerek tüketilen mırra; düğün, nişan, sünnet, özel eğlenceler, toplantılar ve taziye gibi özel günlerde ikram edilen özel içecekler arasında yer alır.

Tarihi bir geçmişe sahip olan mırra, hazırlanış aşamasındaki detaylar ve sunumuna ait ritüeller ile de dikkatleri üzerine çeker.

Yapımı ve sunumunda geleneksel birtakım unsurlar barındıran mırra özel bir içecek olması yanında kültürel bir kimlik de içerir.

Mırra kahvesi, gerek yapım gerekse sunum aşamasındaki detaylar ile Orta Doğu ve Arap coğrafyasından izler taşır.

Pek çok yerde mırra kahve tarifi bulmak mümkündür; ancak bu kahveyi yapmak hem özel ekipman hem de tecrübe gerektirdiği için uzman kişiler tarafından hazırlanması ve uygun şekilde sunulması doğru lezzeti yakalamak bakımından önem arz eder.

İlginizi Çekebilir:

MIRRA KAHVESİ NASIL YAPILIR?

Mırra kahvesi yapımı diğer kahve türlerinin yapımına göre daha farklıdır. Ayrıca zahmetli ve uzmanlık gerektiren bir süreçtir.

Mırra için tercih edilecek özel bir kahve çeşidi yoktur; herhangi bir türde kahve çekirdeği kullanarak mırra yapmak mümkündür.

Bu kahveyi özel kılan şey yapımında kullanılan kahve çeşidi değil kahvenin hazırlanma aşamasıdır. Bu aşama kahve çekirdeklerinin dibek adı verilen ve genellikle ağaçtan yapılmış özel kahve havanlarında, çok fazla inceltilmeden dövülmesiyle başlar.

İkinci aşama ise kaynatma sürecidir. Kaynatma süreci bu kahve türünün en önemli hazırlanma aşamasını teşkil eder ve oldukça uzundur.

Su eklenerek kaynatılan kahve mutbak olarak adlandırılan özel kaplar kullanılarak süzülür. Süzülen kahve tekrar su konularak kaynatılır ve bu kaynatma süreci, kahvenin tortusundan tamamen ayrılmasına kadar devam eder.

Tortusundan ayrılmış kahve su katılarak ve belirli bir kıvama gelinceye kadar tekrar kaynatılır. Hazırlanışı ve sunumu esnasında şeker kullanılmayan kahveye tat vermek için bir miktar kakule katılabilir.

MIRRA KAHVESİ FAYDALARI NELERDİR?

Tüm gıdalarda olduğu gibi mırra da aşırı tüketime kaçmamak koşulu ile belirli faydalar içerir. Ham maddesi kahve olan mırrayı, aşırı tüketimden kaçınmalı, özellikle belirli sağlık sorunları olan kişilerce tüketilmesinde dikkatli davranılmalıdır.

Mırra, beden ve zihin yorgunluğunun giderilmesinde ve vücudun hastalıklara karşı gösterdiği direncinin artırılmasında etkilidir.

Kahvenin içeriğindeki kafein genel olarak uyarıcı bir etkiye sahiptir. Dikkat ve konsantrasyon artırma özelliği, normal kahveye göre daha sert olan mırrada, oldukça fazladır.

Kan dolaşımının artmasına yardımcı olur ve daha dinç hissedilmesini sağlar.

Uzun süren baş ağrısının azaltılmasında etkili olan mırra, selülitlerin ortadan kaldırılması konusundaki faydası için de kadınlar tarafından özellikle tercih edilir.

Mırranın en çok bilinen faydaları arasında karaciğer hastalıklarının önüne geçmesi sayılmaktadır.

İçenlerin metabolizmalarını hızlandırması sayesinde kişilerin daha canlı ve daha enerjik hissetmelerini sağlar.

Doğal bağışıklık sistemini güçlendiren mırra, bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu bir etki gösterir.

MIRRA KAHVESİ NASIL İÇİLİR?

Bildiğimiz Türk kahvesine göre daha koyu bir kıvama ve daha acı bir tada sahip olan mırra, kendine has küçük ve kulpsuz fincanlar ile ikram edilir.

Kaynama işlemi sonrasında, servis için özel olarak üretilmiş bakırdan imbiklere alınan mırra, bu imbikler kullanılarak sunulur.

Özel teknikler ile yapılan mırra, kendine has özel bir sunumu ve bir içme adabı olan bir kahvedir.

Eğer sunum düğün, nişan, sünnet gibi özel bir günde yapılıyor ise servis, ortamda bulunan en yaşlı üyeden en genç üyeye doğru hiyerarşik bir sırada yapılır.

Kahve, özel küçük fincanların yarısına kadar kahve doldurularak yapılır.

İlk fincanı içen konuk fincanı düz bir şekilde servis yapana geri vermiş ise ikinci bir fincan daha ikram edilir.

Fincan ters iade edilmediği sürece ikinci mırra ikramı devam eder.

İkram edilen mırra kahvesi yudumlanarak değil tek seferde içilmelidir.

Bu kahve türü ile ilgili olarak bölgede birkaç mırra kahvesi hikâyesi de anlatılmaktadır. Ayrıca mırra içimi sırasında dikkat edilmesi gereken birtakım kurallar da vardır:

Bunların kuralların en önemlisi, mırranın içildikten sonra fincanın servis yapana geri verilmesi, yere veya masaya bırakılmamasıdır.

Eğer fincan servis yapana geri verilmiyor ise bu durumun bazı özel anlamları vardır.

Bu tür durumlarda fincanı vermeyen kişi; fincanı altınla doldurma, kahveyi servis edenle evlenme, servis yapanı evlendirme veya servis yapanın çeyizini tamamlama işlerinden birini yerine getirme sorumluluğunu üstlenmiş kabul edilir.

MIRRA KAHVESİ HANGİ YÖREYE AİT?

Kahve, Doğu kültürlerinde önemli bir yere sahip içeceklerin başında gelir.

Özel günlerin vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan mırranın çıkış noktası Arap coğrafyası olarak bilinir.

Mırra kelimesi, Arapça’da acı anlamına gelen mur kelimesi kullanılarak türetilmiştir. Adına uygun olarak, tadı son derece acı olan mırra, günümüzde pek çok Orta Doğu ülkelerinde sevilerek tüketilir.

Ülkemizde de özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki illerimizde rağbet gören ve beğenilerek içilen bir kahve türüdür.

Geleneksel ögeler içeren ve özel bir sunum tarzı bulunan mırra, yöresel kültürün önemli bir parçası sayılmaktadır.

Mırra kahve Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana gibi illerin içecek kültürlerinde önemli bir yer tutar.

MIRRA KAHVESİ FİYATI NE KADAR?

Gelişen ekonomik koşullar pek çok yöresel tadın, ticari işletmeler ile büyük şehirlere kolayca taşınmasını sağlıyor.

Bu sayede pek çok ürün gibi mırra da ulaşılması kolay ürünler arasına girmiştir.

Kendi bölgesinde ve uzmanları tarafından üretilerek paketlenen veya şişelenen mırra kahvesine, sadece kendi coğrafi bölgesinde değil, yaşadığımız şehirdeki marketlerde veya bakkallarda ulaşmak mümkündür.

Bunun yanında kahvesini kendisi hazırlamak isteyenler de geleneksel yöntemler kullanılarak öğütülmüş mırra kahvesine, uygun mırra kahve fiyatı ile sahip olabilirler. Ayrıca yapımında ve sunumunda kullanılan eşyalara kolayca ulaşabilir.

Mırra fiyatları 200 gr paket için yaklaşık 20 TL, 1 kg paket için 60 TL, hazır şişe mırra kahvesi için 500 ml’de 15 TL ödeyebilirsiniz.

Hazırlanıp şişelenmiş mırra, özellikle şehirlerde yaşayan mırra tutkunlarının özledikleri lezzete kolayca ulaşmalarına katkıda bulunur.

Geleneksel yöntemler ile hazırlanarak gerçek lezzeti ile şişelenmiş hazır mırrayı, sadece ısıtarak servis etmek mümkündür. Bu durum, mırra içmek veya ikramda bulunmak isteyenleri, uzun hazırlık aşamalarından kurtarır.

MIRRA KAHVESİ ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ

Çokça dillendirilen yararları yanında kahvenin, özellikle yoğun kıvama sahip mırranın, sağlık problemi bulunanlar üzerinde olumsuz bazı etkilerinin olabileceği de göz ardı edilmemelidir.

Kalp rahatsızlığı, mide veya sindirim sistemi problemleri, tansiyon gibi sağlık sorunu olanların veya hamilelerin mırra içimi konusunda hekimlerine danışmaları, olası yan etkilerden korunmaları bakımından önem taşır. Kahve içeriğinde bulunan kafein maddesi bu tür rahatsızlığı olanlar üzerinde birtakım olumsuz etkiler bırakabilir.

Tansiyon bozuklukları, kalp çarpıntısı, mide asit dengesinin bozulması, ülserin tetiklenmesi en çok karşılaşılan etkiler arasında sayılabilir.

Şeker hastalığı konusundaki olumsuz etkiler de önemli bir başlık olarak ele alınacak konular arasındadır.

Ayrıca mırranın belli bir miktarın üzerinde tüketilmesi kemik erimesi sorunu da yaratabilir.

Dolayısıyla bu tür sağlık sorunları olanların mırrayı doktor tavsiyesine bağlı olarak ve ölçülü tüketmeleri önerilir.

https://www.nefisyemektarifleri.com/