Ekonomi

Mobil evler ülke ekonomisine büyük katkı sunuyor

MARASPOSTA

Mobil ev sektör üyelerinin ve tüketicilerini rengarenk bir etkinlikle bir araya getiren Tiny Home Show Fuarı kapsamında, TÜMEVSİAD (Tüm Mobil Ev Sanayicileri ve Dayanışma Derneği) ve BİFAŞ iş birliğiyle birlikte “TÜMEVSİAD Mobil Ev Çalıştayı” hız kesmeden devam ediyor.

İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuar ile eş zamanlı olarak başlayan etkinlik, Türkiye'nin ilk Mobil Ev Çalıştayı olma özelliğini taşıyor. 28 Eylül'e kadar dolu bir etkinlik takvimiyle, ünlü kişilerle ve sektöre dair önemli konu hikayeleriyle fuara canlılık katan çalıştayın ikinci yetişen; “Mobil Evlerin Kanundaki Yeri ve Öngörülen Yasal Düzenlemeler” ve “Ev Sahibi Olmanın Zorlaşmasındaki Ana Nedenler ve Alternatif Yaşam Alanı Olarak Mobil Evlerin Ekonomiye Katkıları” konulu paneller düzenlendi. Panellerin moderatörlüğü Haber Sunucusu Meltem Acet üstlenirken, evde kalırken Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Av. Gökhan Bilgin, TÜMEVSİAD Başkanı Murat Yıldız, Akbey Tiny House Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Silinmez ve Hayal Life Tiny House Genel Müdürü Yasin Koç yer aldı. Panellerde mobil evlerin kanuni çözümleri ve mobil evlerin ekonomik potansiyeli ile ilgili tüm başlıklar ayrıntılı bir şekilde değerlendirildi.

EMRE ALKİN: “TINY HOUSE'LAR İLE BİRLİKTE RÜYALARIM GERÇEK OLDU”

Panelde bir konuşan İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Ekonomist Prof. Sadi Uzunoğlu'nun yaptığı bir araştırma gösteriyor ki Türkiye'de orta gelirli olabilmek için insanların kar koca kullanım evlerine minimum 100 bin TL gelir getirmesi gerekiyor. İstanbul'da ise bu rakam 150 bin TL olarak görünüyor. Bu geliri kazanan insanlardan maalesef bir ev alabilme olanakları yok. Mobil ev bölümü işte bu noktada bir alternatif oluşuyor. Şahsi olarak belirtmek isterim ki, yaşam alanı alternatifi açısından mobil evler ile birlikle benim rüyalarım gerçek oldu. Mobil evlerin mal barındırması değil ama ev barındırma konusunda muazzam bir çözümde.

Ayrıca, mobil ev edinirken kredi kolaylığı da değişimi. Bu sektör aynı zamanda çok güçlü bir pazar. O nedenle ben bankaların mobil evlere yönelik şu anki bakış açısının zamanla değişeceğini düşünüyorum. Çünkü bankalarımız çevre ve doğayla uyumlu projelere kredi sağlarken daha olumlu yaklaşabiliyor. Ayrıca minik ev ülkesinin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedeflerinin tam içerisinde olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu nedenle Dünya Bankası, İBRD (Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası) gibi finansların bu sektör için daha kolay olduğu yerlerde. Mobil ev ülkesinin Birleşmiş Milletler ilkelerine uygun olduğu anlatılabilirse bu teknolojinin çok daha iyi bir şekilde ilerlemesini düşünüyorum” dedi.

BİLGİN: “TINY HOUSE'LARIN BİR YERE PARK ETTİĞİ ZAMAN SORUN YAŞAMAMASI GEREKİYOR”

Panelde konuşan Av. Gökhan Bilgin, “Mobil evler kapsamında ruhsatlandırılmış ruhsatlara karşı bazı belediyelerin, 'Kaçak yapı' açıklamalarını açıklayan hukuka aykırı bir durum. Devletin verdiği ruhsat yok denilemez. Mobil evler konusunda belediyeler devreye girince bir anlam karmaşası başlıyor. Örneğin belediyelerin imar kanunu ile yıkım kararı yer alıyor. Ancak belediyeler bu yıkımın yıkım planlarını gibi uygulayamıyor. Belediyeler, 'Bunu Yediemin Otoparkına götüreceğiz' diyor. Belediyeler muhtemelen kendilerinden izin alınmasını ve onlara vergi verilmesini önermektedir. Ama şu an mobil evlerin vergi ödemesi gibi bir yükümlülüğü bulunmuyor. Mobil evlerin kanunlarına göre herhangi bir yere park edildiğinde sorun yaşanmaması gerekiyor. Bugün itibariyle mobil evleri kaybetmiş olanlar yüzde 99 oranında sıkıntı yaşıyorlar. Sıkı yaşayan kullanıcılar olsa bile bu süreçte aklanıyorlar” diye konuştu.

YILDIZ: “STANDARTLARA UYGUN BİR TINY HOUSE TÜRKİYE'DE HER YERE KOYULABİLİR”

Panelde bir konuşma gerçekleştiren TÜMEVSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldız, “Biz TÜMEVSİAD olarak kurumsal çatımızı oluşturduğumuzda mobil evlerin kanunları ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) gittik. Ardından bakanlıklar, siyasi partiler, belediyeler ve grup başkanvekilleriyle görüşmelerde bulunuldu. Buralarda görüşmeler sonucunda mobil evlerin tam olarak bilinmediğinin belirtileri vardık. Bizlere gittiğimiz yerde mobil evlerle ilgili bir engelin ya da sorunun olup olmadığını sordular. Aslında mevzuat tam olarak bellidir. Dünyaya bölünmeye uygun şekilde küçük bir ev onu götürüp Türkiye'de her yere koyabilirsiniz. Yani biz mobil evleri birinci derece tarım arazisine de sit koşullarına da koyabiliriz. Bunun kanuni olarak bir engel yok. Fakat bizim doğaya ve tarım arazilerine gelişmişti. Bu nedenle biz danışmak ki, ne kadar mobil evleri onu yere koyabilsek de sit şiddetini ve birinci derece tarım arazilerine koymamalıyız. Eğer bir mobil ev kullanıcısı yanlış bir şekilde altyapı bağlantısı yaptıysa o bağlantı iptal edilebilir. Ama erkeklerin kanunlarına göre hiçbir küçücük ev yıkılamaz” dedi.

 “Mobil evlerin çevre ve doğaya katkıları ile ilgili de örnekleri vermek istiyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Yıldız, “Tiny House'larımızda atık sularını kendimiz arıtabiliyoruz. Bu sular ile bahçe sulaması yapabiliyoruz. Güneş panellerimizden enerjimizi üreterek, atık suyumuzu kendimiz arıtarak, doğayla uyumlu minimal bir bütçe ile kolaylık hayatımızı sürdürüyoruz. İnsanın kodunda doğasına geri dönüş vardır. Bu nedenle sektörümüzün önüne geçilemeyeceğini düşünüyorum. İnsanoğlu var olduğu sürece bizim sektörümüzün karşılığını verir. Sektörümüzün kendisini geliştirerek ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz.” tasarruf kullanıldı.

 

SİLİNMEZ: “HOLLANDA TINY HOUSE KONUSUNU 50 YIL ÖNCE ÇÖZMÜŞ”

Panelde bir konuşma yapan ve Hollanda'da mobil evlere yönelik uygulamalar hakkında bilgi veren Akbey Tiny House Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Silinmez, “Hollanda Tiny House konusunu 50 yıl önce çözmüş. Yani minimal yaşamı tercih etmek isteyen insanlara alanları belirlemiş. Hatta bazılarına eyaletlerin kendi arazileri üzerinde izin verilmiştir. Hollanda devleti şu an mobil ev kullanıcılarını gidip denetliyor. Vatandaşlarına, 'Sizin artık mobil evleriniz eskimiş, enerjimizi boşa harcıyorsunuz, izolasyon kalıntılarız düşmüş ve lütfen bunu yenileyin. Eğer bu değişiklik için bütçeniz yoksa devletten bunun için kredi kullanın ve mobil evlerinizi yenileyin' diyor. Beton mu? Karbon ayak izi mi? Yoksa tamamen sürdürülebilir yeni enerji mi? Bu tercihi doğru adımlar gerekiyor. Mobil evlerin beton izi yoktur. Doğaya zarar verecek bir yapı şekli yoktur” şeklinde ifade edilmiştir.

KOÇ: “BİR TINY HOUSE 15 GÜN İÇERİSİNDE SIFIRDAN YAPILIP SAHİBİNE TESLİM EDİLEBİLİYOR”

Panelde konuşan Hayal Life Tiny House Genel Müdürü Yasin Koç, “Mobil ev halkını saymakla bitmiyor. Bugün bir konut projesinin en az 1,5-2 yıl kadar sürebiliyor. Mobil ev sektöründe durum kesinlikle bu şekilde değil. Bizim sektörümüzde minik bir ev yaklaşık 15 gün içerisinde sıfırdan yapılıp sahibine teslim ediliyor. Ayrıca belirtmek isterim ki sektörümüzde ürünleriniz kesinlikle yurt ürünlerine bağlı değildir. Mobil evlerin üretim aşamasında kullanılan tüm özellikler yerli ve millidir” dedi.

 

TÜMEVSİAD MOBİL EV ÇALIŞTAYI 28 EYLÜL'E KADAR DEVAM EDECEK

Mobil Ev Çalıştayı, gününü yaratan konu ve konuklarıyla 28 Eylül'e kadar devam edecek. Çalıştayın üçüncü, TV Programcısı, Doğa ve Çevre Gazetecisi Güven İslamoğlu ve TUYED (Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği) Başkanı Haluk Özsevim'in katılımıyla “Betonlaşma ve Şehir Hayatının Sürdürülebilir Yaşama Etkileri ve Alternatif Yaşam Alanı Olarak Mobil Evlerin Önemi” ve “Türkiye'de Seyahat Alışkanlıklarının Değişimi ve Mobil Evlerin Turizm Ekosistemine Katkıları”nın yer aldığı panel iki kez düzenlenecek. Çalıştayın dördüncüsü ise Prof. Dr. Şükrü Ersoy'un sunumuyla “Afetlere Karşı Alternatif Yaşam Alanlarının oluşmasının Önemi” paneliyle mobil evlerin doğal afetlere karşı alternatif çözümler sunması konusuna değinilecek. Beş günlük program değerlendirme toplantısı, TÜMEVSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldız'ın konuşması ve devam eden kokteyli ile sona erecek.