Kahramanmaraş

Ocak Zammı Kamu Emekçilerini Memnun Etmedi

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Kahramanmaraş İl Başkanı Mehmet Çetin, 2024 yılının sendika, şehrimiz ve bölge açısından genel değerlendirmesini yaptı.

Ocak Zammı Kamu Emekçilerini Memnun Etmedi

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Kahramanmaraş İl Başkanı Mehmet Çetin, 2024 yılının sendika, şehrimiz ve bölge açısından genel değerlendirmesini yaptı.

OCAK ZAMMI KAMU EMEKÇİLERİNİ MEMNUN ETMEDİ

3 Ocak 2025 tarihinde aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla aylık TÜFE %1,03 oldu. Yıllık TÜFE oranı %44,38 oldu. 6 aylık TÜFE oranı % 15,75 oldu.

Hakem Kurulu’nun 2025 Ocak ayı için belirlediği %6 oranıyla birlikte kamu görevlisi ve emeklilerinin artış oranı %11,54 oldu.

Açıklanan rakamlar memur ve memur emeklileri için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Piyasa enflasyonunun bu kadar yüksek olduğu, alım gücünün sürekli düştüğü, memur ve emeklinin açlığa mahkum edildiği bir süreçte Eğitim Bir Sen ve Memursen olarak kayıplarımızın tazmini, toplu sözleşme hükümlerinin eksiksiz uygulanması ve Refah Payı talebimiz için Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde 7 Ocak Salı günü basın açıklaması yapacağız.

Toplu sözleşme masasında görüşmelerin gerçekleştiği süreçte yıllık enflasyon %60 civarındaydı. Buna rağmen Hakem Kurulu 2025 yılı için %6 + %5 artış belirledi. Hakem Kurulu’nun; 2024-2025 yıllarına ilişkin hayali düşüncelerle belirlediği artışların tek kaybedeni kamu görevlisi ve emeklileridir.

Kayıplara göz yumarak, kulaklarımızı kapatarak ya da görmezden gelerek enflasyon sorununu çözemeyiz. Enflasyonu azaltmak için sabit gelirlileri baskılamak, harcamalarını kısıtlamak ya da giderlerini daha fazla artırmak tek çözüm yolu olmamalıdır.

Sabit ücretliler için ortaya konulan gerekçenin aynısını, sermaye için de göz önünde bulundurulmasını bekliyoruz. “Maaşlar 1 kat arttı, fiyatlar 4 kat zamlandı” gerçeğinin görülmesini istiyoruz.

Gelir dağılımında adalet için Refah Payı şarttır. 7. Dönem Toplu Sözleşme’de teklif ettiğimiz 2025’in ilk altı ayı için %15 artış ve %10 Refah Payı maaşlara yansıtılmalıdır.

Öğretmenlerin ek ders ücretleri enflasyon  rakamları altında ezilmektedir. Acil olarak piyasa koşullarına göre güncellenmelidir.

 

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU 2024 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Eğitim-Bir-Sen olarak uzun yıllar mücadelesini verdiğimiz Öğretmenlik Meslek Kanunu eksiklerine rağmen 2024 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçerek yasalaştı. Eğitim adına önemli bir kazanım olarak kayıtlara geçen bu yasanın çıkması için, büyük bir emek ve mücadele veren başta Genel Başkanımız Ali Yalçın ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.   

 

2025’TE DE REFAH, HUZUR VE BARIŞ İÇİN MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

2024 yılı, küresel krizler, jeopolitik gerilimler ve ekonomik belirsizliklerle geçti. Memur-Sen olarak, adil bir dünya ve barış için mücadelemizi sürdürdük.

2025 yılına girdiğimiz şu günlerde, emek dayanışmasını güçlendirmeyi, kamu görevlilerinin haklarını savunmayı ve toplu sözleşme taleplerini kararlılıkla gündemde tutmayı sürdüreceğiz. 1. Dereceye 3600 ek gösterge verilmesi, yardımcı hizmetler sınıfının genel idari hizmetler sınıfına aktarılması, mühendislik meslek kanunu, şube müdürleri, akademik personel ve benzeri bir çok sorunun çözümü ile kamu görevlilerinin kayıplarının telafi edilmesi önceliklerimiz arasında yer alacak. Ayrıca refah payı ve gelir dağılımı adaleti sağlanması için de güçlü adımlar atacağız.

2025 yılının; milletimize refah, bölgeye huzur, dünyaya barış ve insan onuruna yakışır bir düzen getirmesi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirme kararlılığımızı vurguluyoruz.

 

ÖTE YANDAN ÜLKEMİZ VE BÖLGE AÇISINDAN 2024 YILI SIKINTILI BİR YIL OLDU

2024 yılı Ortadoğu ve bölgemiz için modern zamanların en kritik yıllarından biri olarak kayıtlara geçti. Çatışmalar, savaşlar, insani krizler, toplu katliamlar, bütün dünya tarafından canlı olarak seyredilen Gazze’deki soykırım, siyasi yıkım ve ekonomik krizlerle doluydu.

İçerisinde bulunduğumuz bölge bütün yıl boyunca büyük ölçüde İsrail'in Gazze'deki soykırımının ve diğer bölge devletlerine yönelik yayılmacı ve saldırgan politikalarının etkisi altındaydı.

2024 yılında Ortadoğu'daki en önemli gelişme, İsrail'in Gazze'deki soykırımının derinleşerek devam etmesiydi. Siyonist İsrail, İsmail Haniye ve Yahya Sinvar da dahil olmak üzere Hamas'ın en önemli isimlerini şehit etti ancak Filistin’deki direnişi susturamadı.

İsrail, 2024 yılında uluslararası hukukun bütün temel kurallarını, normlarını ve ilkelerini ihlal etmeye ve savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım işlemeye devam etti. Batılı ülkelerin büyük çoğunluğu bu vahşeti sadece teşvik etmekle kalmadı, aynı zamanda katkıda bulundu ve dolayısıyla İsrail uluslararası sistemin tüm kırmızı çizgileri aşmaya devam etti.

Ortadoğu bölgesinde 2024 yılında meydana gelen en önemli gelişmelerden bir diğeri de Suriye devriminin başarıyla tamamlanması ve modern dünyanın en acımasız rejimlerinden biri olan 61 yıllık despotik Baas rejiminin devrilmesiydi. Bu dönemin Ortadoğu bölgesi için vahşetin ve şiddetin azaldığı ve bir toparlanmanın başladığı bir süreç olmasını temenni ediyoruz.

2025 yılının da; eğitim çalışanları adına beklentilerin karşılandığı, enflasyonun düştüğü, alım gücünün arttığı, adil bir paylaşımın olduğu bir yıl olmasını diliyoruz.