Yaşlılığı ya da hastalığı nedeniyle oruç tutamayan kimsenin, tutamadığı Ramazan Orucu için fidye vermesi gerekir.
İslam inancına göre; Üç Ayların sonuncusu olan ve Oruç ‘un farz kabul edildiği Ramazan ayı, 23 Mart Perşembe günü başlıyor. Çarşamba günü ilk teravih kılınacak ve Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece de sahura kalkılacak. Ramazan Orucu da Perşembe günü başlayacak.
Müslümanlar için farz olan Ramazan Orucunu tutamayan ne yapacak? İnternette en çok araştırılan bı konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesi şu cevabı veriyor:
Soru: Oruç Fidyesi Ne Demektir?
Cevap: Fidye, bazı ibadetlerin eda edilmemesi ya da edası sırasında birtakım kusurların işlenmesi hâlinde ödenen dînî-malî yükümlülüktür. İbadetlerle ilgili fidye, oruç ve hacda söz konusudur. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimse, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye öder. Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Bir fidye miktarı, bir sadaka-i fıtır miktarıdır. Sadaka-i fıtır ise bir kişiyi bir gün için doyuracak yiyecek veya bunun para olarak karşılığıdır. Fidye vermek durumunda olan fakat buna maddi imkânı el vermeyen kimse Allah’tan af diler. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta ya da yaşlılar, kısa günlerde oruç tutabilirlerse tutamadıkları orucu kısa günlerde kaza etmeleri gerekir. Bu durumda olan kimselerin vermiş oldukları fidyeler sadaka sayılır. Oruç fidyeleri, Ramazan ayının sonunda toptan verilebileceği gibi, Ramazan ayı içinde günlük olarak veya Ramazan ayı başında da verilebilir