"Bazen pipo sadece pipo” Freud
Bir yazarın piposuyum ben;
Güney Afrikalı veya Habeş,
Sahibim sanki bir esrarkeş,
Bakanlar okuyor yüzümden.
O, acıyla dolup taşarken,
Tüter, olurum bir kulübe,
Tarladan dönecek çiftçiye
Mutfakta yemek pişerken,
Bir dumanda, devingen, mavi,
Ateşli ağzımdan yükselen,
Sarıp sallarım ruhunu ben,
Öyle bir merhem yaparım ki
Yüreğine ferahlık verir,
Ruhunu yorgunluktan kurtarır.
Şiir: Charles Baudelaire
Pipo; Tütün içmek için kullanılan, kısa saplı, tütün konacak yeri yukarı kalkık bir çubuktur. Yapıldığı malzemelere göre pipolar sınıflandırmaya tabii tutulmaktadır. 2 çeşit pipo vardır, bunlar lüle taşı ve ağaç pipolardır.
Dumansal tüttürgeçtir. Pipo ile ilgilenmeyince şu söz akıllara gelir: “Pipoyu küstürdün” yani söndürdün…. Erkeklere özgü olarakta tanımlanır. Düşünceli, ağırbaşlı, baba figürü, entelektüel tarafa da hitap etmektedir.
Erkek tuvaletlerinin kapısına resmi asılan tütün yuvasıdır. Pipo aynen puro gibi keyifle içilmelidir. El işi sanat ürünüdür. Zarafeti getirir. Yalnız zamanlarının yoldaşıdır. Film izlerken de pipo içmek ayrı bir keyiftir.
Onu çektikçe o da aşk, şiir gibi özelliğiyle kendi dünyasına çeker durur sizi. Pipo içmek yalnızca iyi ve kaliteli tütünü bir araç vasıtası tüketmekten ibaret değildir. Her keyifte hatıraları yeniden yaşamaktır.
Çayını, viskini koyarak, müziği açarak rahat rahat günün yorgunluğunu atarak içilmelidir. Ayrıca yemeğin üzerine elde güzel bir brendi veya viski eşliğinde içilebilir. Pipo 45 dakika ile 1 saat arası yavaş yavaş sindire sindire tüketilen bir nesnedir.
Bazı kimselere de ayrı bir hava katar. Piponun tarihine bakarsak, ilk pipo benzeri gereçler MÖ 1500'lerde Amerika kıtası yerlileri tarafından kullanılmıştır. Yerliler için tütün içimi daha çok törensel amaçlıydı.
Barış çubuğu adını verdikleri pipo benzeri gereçler özel toplantılarda kullanılırdı. Avrupalıların Amerika kıtasına ayak basmalarından sonra eski kıtaya gelen tütün kısa sürede yaygınlaştı.
Eski bir İngiliz geleneğidir. Fransız ihtilalinden önce, pipo içmek bir soyluluk göstergesi idi. Osmanlılar arasında da çok tutulmuştur.
Ayrıca Albert Einstein, pipo içmesinin nedenini düşüncelerini sakinleştirmek olduğunu söylüyordu. Günümüz kültüründe ise: Pipo içmek çoğu insan için bir gösteriş, sosyal statü belirtisi, keyif aracıdır.
Maddiyat simgesi olduğundan dolayı her insanın pipo içme amacı da farklıdır. Bunla beraber farklı kültürlerde piponun anlamı değişik olduğundan ülkelere göre de pipo içim stilleri değişmektedir. Pipo içmek, her şeyin ötesinde bir zevk ve estetik tecrübeyi de içerisinde barındırmaktadır.
Özgür Karakaya
ozgur694@hotmail.com