Ekonomi

Savunma sanayisinde bu ürünleri üreten 5 ülkeden 1’i olacağız!

Yiğit Akü Genel Müdür Yardımcısı Volkan Karahan, Sanayi Gazetesi’ne gelecek yatırımları hakkında açıklamalarda bulundu.

Yakın zamanda halka arz olan Yiğit Akü Malzemeleri Nakliyat Turizm İnşaat San. ve Tic. A.Ş., yatırımlarını büyük bir hızla sürdürmeye devam ediyor. 1976 yılında Ankara’da kurulan Yiğit Akü, her türlü akümülatörün imalat, ithalat, ihracat, alım ve satımını yapıyor. 78.356 m2 alana sahip fabrikası yıllık 7.000.000 akü üretim kapasitesine sahip. Halka arz taahhütünde lityum batarya yatırımı bahseden Yiğit Akü, bu yatırımını 2024 yılında gerçekleştirmeyi hedefliyor. Yiğit Akü Genel Müdür Yardımcısı Volkan Karahan, gelecek yatırımlarına dair Sanayi Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

“TÜRKİYE’DEKİ OSB’LER ÇOK BÜYÜK BİR MİSYONU ÜSTLENİYOR”

Halka arz olduktan sonra farklı dinamiklerle şirketin yönetildiğini ifade eden Karahan, şu sözlerde bulundu: “Biz bir aile şirketiyiz. Hala büyüklerimizin bilgi ve tecrübelerini kullanma imkanına sahibiz. Bir taraftan da profesyonelliğin getirdiği iş disipliniyle işimizi iyi yapmaya gayret ediyoruz. Şirket Organize Sanayi Bölgesi’nin içine taşındıktan sonra çok büyük avantajlar elde etti. OSB altaypısı,sahibi olduğu imkanlar, belirli bir ekosistemin içerisinde bir arada çalışıyor olmak, müşterileri, rakipleri, komşuları görüp “Daha iyi nasıl yapabilirim?” şeklinde karşılıklı istişarede olmak bile Yiğit Akü’yü bu noktaya taşıdı diyebiliriz. Bugün OSB içerisindeki herkes hem bizim komşumuz hem de bizim iş ortağımız konumunda. Dolayısıyla aslında biz birbirimizin işinin de müşterisiyiz ve birbirimizi büyütüyoruz. Bu anlamda Türkiye’deki OSB’ler çok büyük bir misyonu üstleniyor.” ifadelerinde bulundu.

İLK LİTYUM HÜCREYİ ÜRETEN ŞİRKET OLDU

Farklı alanlar üzerinde AR-GE’ler yürüttüğünü belirten Karahan, Türkiye’deki ilk lityum hücreyi üreten şirket olduğunu belirterek şu sözlerde bulundu; “Lityum bataryalar konusunda derin AR-GE yaptık ve iyi bir tedarik zinciri kurduk. Yiğit Akü olarak şu andaki en büyük AR-GE lityum tarafında. Şu an bu konuda iyi bir yatırım planlama konusunda konusunda faaliyet içerisindeyiz.” açıklamasında bulundu.

Diğer büyük yatırımının savunma sanayi alanında olacağından bahseden Karahan, ürettiği özel ürünlerde ciddi bir kapasite artışı olduğundan bahsetti. Tesisin büyük bir bölümünü savunma sanayi alanına ayırdığını belirten Karahan yıl sonunda Dünya’da bu ürünleri üreten 5 ülkeden 1’i olmayı hedeflediklerini belirtti.

500 MİLYON DOLAR YATIRIMLA LİTYUM PİL FABRİKASI KURACAK

Yiğit Akü’nün son olarak KAP’a yaptığı açıklamaya göre, Yiğit Akü AŞ ve Ganfeng LiEnergy arasında karşılıklı yarar ilkesi ve uzun vadeli geliştirme stratejisi doğrultusunda sürdürülen müzakerelerin ardından, lityum iyon pil hücresi, pil modülleri, pil paketleri, enerji depolama sistemleri, pil yönetim sistemleri, enerji yönetim sistemleri, lityum iyon pillerin geri dönüşümü konuları başta olmak üzere şirketlerin sahip olduğu küresel pazar alanlarını ve paylarını genişletmek, uluslararası ticareti ortaklaşa teşvik etmek ve uluslararası pazardaki etkiyi artırmak amacıyla Stratejik İşbirliği Çerçeve Anlaşması imzalandı.

Ortak girişim şirketi, yaklaşık 500 milyon dolar toplam yatırımla Türkiye’de 5 gigavatsaat lityum pil üretim kapasitesi kurmayı planlıyor. Fabrika, lityum pil hücresi üretim hatlarını içerecek ve pazar geliştirme planına uygun olarak belirlenecek pil paketi üretim hatlarını bünyesinde bulunduracak. Ölçeklenebilir bir kapasiteye sahip olacak üretim tesisinde üretilecek 100Ah, 280Ah, 314Ah lityum pil hücresi gibi ürünler, esas olarak Türk ve uluslararası enerji depolama sistemi (ESS) pazarlarını hedefleyecek.

Son olarak Yiğit Akü halka arz olduğu günden beri yükselişini sürdürüyor. Borsa İstanbul’da “YIGIT” koduyla işlem gören hisselerin güncel fiyatı 53,70 lira oldu.Yiğit Akü 34,68 liradan halka arz edilmişti.

Kaynak: Sanayi Gazetesi

https://sanayigazetesi.com.tr/yigit-aku-genel-mudur-yardimcisindan-ozel-aciklamalar-savunma-sanayisinde-bu-urunleri-ureten-5-ulkeden-1i-olacagiz/