HÜSEYİN CEM DAĞISTANLI

ANKARA, AA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) aracılığıyla alınan ve geri ödemeleri devam eden konut ve iş yerleri için yüzde 25 indirim kampanyası başlatacaklarını belirterek, "Peşin para ödeyen vatandaş yüzde 25 eksik ödeyerek borcundan kurtulmuş olacak." dedi.

Özhaseki, TRT Haber canlı yayınında gündemle ilgili soruları yanıtladı.

Yarın İstanbul'da başlayacak "Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası"nın kapsamına ilişkin soru üzerine Özhaseki, şehirlerin depreme karşı dirençli hale getirilmesi gündemiyle toplanacaklarını söyledi.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgesinde yapılaşma çalışmalarıyla ilgili soruya da Özhaseki, "Şu anda ihalesini yapıp işe başladığımız konut sayısı 200 bin. TOKİ çok güçlü bir kuruluş. Bununla iftihar ediyoruz, bu son depremde de sınıfı geçti TOKİ." karşılığını verdi.

Özhaseki, güvenilir konut yapımının önemini vurgulayarak, "Biz konutlarımızı, iş bölgelerimizi buradaki depremlere hazır şekilde yaptığımız takdirde hiçbir korku yaşamadan evimizde oturabiliriz." diye konuştu.

Bakan Özhaseki, "8-9 büyüklüğünde bir deprem olsa bile evimizden hiç çıkmadan ufak korumalarla, depremi rahatlıkla atlatabiliriz ancak biz standartlara uymadıysak, o bizim inşaatlar için getirdiğimiz birtakım kuralları ihlal edip inşaatları yapmışsak, 'Boşver, bir şey olmaz' diyerek devam ettiysek o zaman işimiz zorlaşıyor." ifadelerini kullandı.

"YERİNDE DÖNÜŞÜME 210 BİN KİŞİ MÜRACAAT ETTİ"

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen bölgelerde imar yetkisini Bakanlık olarak aldıklarını belirten Özhaseki, bu alandaki tedbirlere yönelik şunları söyledi:

"Birincisi asla fay hatlarının, fay kırıklarının olduğu yerlere imar yok. Yaptırmayacağız çünkü fay hattının geçtiği yerler üzerinde ne olursa olsun, çelik hatlar bile olsa onu bükecek kadar büyük bir enerji patlaması oluyor orada. İkincisi dere yataklarının olduğu yere ev yaparsanız bunun çaresi yok zaten. Sonra sıvılaşma olan yerler var. Göllere yakın olan yerlerde alt taraftan sıvılaşmış olan binaların göle doğru yattığını gördük. Bir de yapılaşmanın kuralları var, birinci kural zemin etüdünü yapmak. Zemindeki sertliğe göre statik hesaplarının çıkartılması gerekiyor."

Yerinde dönüşüme ilişkin bir soru üzerine Bakan Özhaseki, "Bu alanlara bir kısım vatandaşımız gitmek istemiyor. Çarşı 7 kilometre ötede ev yaptık hadi oraya git, hadi oradan çık da oraya git. Vatandaşlar hatıralarından ayrılmak istemiyor." dedi.

Özhaseki, "Yerinde dönüşüm için 210 bin kişi müracaat etmiş." bilgisini paylaştı.