Fıstık, asırlardır besin kaynağı olarak tüketilmektedir. Fıstık, sağlığa faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı alternatif tıp alanında hastalıkların tedavisinde kullanılmasını sağlamaktadır. Fıstık, kurutularak uzun süre muhafaza edilmektedir. Haliyle fıstığın faydalarından yararlanmak bütün yıl boyunca mümkün hale geliyor.
Fıstığın sağlık açısından faydalı olmasının nedeni içerdiği zengin miktardaki vitaminlerden kaynaklanmaktadır. 100 gramlık fıstık, ortalama 567 kalori içermektedir. Fıstık A, E, C vitaminlerini içerirken demir, bakır, kalsiyum ve magnezyum açısından da çok zengin sayılır.
FISTIĞIN SAĞLIĞA FAYDALARI
İçerdiği zengin besinler yardımıyla sağlığımıza katkıda bulunur. Mide kanserine yakalanma riskini azaltan fıstık, cilt sağlığını korur, kalp sağlığına iyi gelir, antioksidan özelliğinden dolayı genel sağlık için faydalıdır. Fıstık, vücut geliştirme yapan kişiler tarafından bolca tüketilir, sağlıklı gelişmeye yardımcı olur.
Fıstık güçlü bir antioksidan olduğu için iç organlar dahil deri hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir. Sindirim sistemine faydalıdır. Özellikle kansere yakalanma riskini minimuma indirebilir.
Kolon Kanserine Karşı Fıstık: Fıstık, özellikle kadınların kolon kanserine yakalanma riskini azaltabilir. Haftada en az iki kaşık fıstık ezmesi yemek, kadın ve erkeklerde kolon kanserine yakalanma oranını %27 ila %58 azaltır. Fıstığın bu özelliği kadınlar için faydalarından sadece birisidir.
Fıstık Mide Kanserini Engeller: Fıstık yüksek oranda polifenolik asitler içerir. Böylece P-Kumarik asitler kanserojen nitro aminoların çoğalmasını azaltarak mide kanserine yakalanma riskini azaltır.
Sinir Hastalıklarına Fıstığın Faydaları: Fıstığın içerdiği polifenolik asitler, kalp sağlığı yanında sinir sağlığı için de faydalıdır. Bunun yanında viral, fungal enfeksiyonları engeller. Fıstığın aynı zamanda alzheimer hastalığına da faydası vardır.
Fıstık Safra Taşlarına Faydaları: Fıstık veya fıstık ezmesi safra kesesi sağlığına faydalıdır. Haftada sadece 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi, safra kesesinde taş oluşumunu engellediği gibi safra kesesi sağlığını korur.
Fıstık Kolesterole İyi Gelir: Fıstık kolesterol için faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Mono doymamış yağlar ve oleik asitler içeren fıstık, koroner kalp hastalıklarını önler.
Depresyona Karşı Fıstık: Fıstık, triptafon içermektedir. Triptafon düşük serotine seviyesini yükselterek, depresyona neden olan nedenleri ortadan kaldırmayı sağlar. Fıstık, ayrıca genel anlamda sinir sağlığı için faydalıdır.
Fıstık Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Haftada en az iki kere iki yemek kaşığı fıstık ezmesi yemek özellikle kadınlarda obezite sorununu ortadan kaldırabilir. Sabah kahvaltılarında az miktarlarda fıstık ezmesi yemek kilo vermeyi kolaylaştırır.
Fertiliteye Yardımcı Olur: Gebelik öncesi veya esnasında fıstık tüketimi, folik asit oranını %70 azaltır. Böylece döllenmeye yardımcı olurken düşük riskini azaltır.
Kan Şekerini Düzenler: Fıstığın içerdiği besinler, yağ ve karbonhidratlar kan şekeri seviyesinin dengelenmesini sağlar.
İnme Riskini Fıstık Azaltır: Yer fıstığı başta olmak üzere, diğer fıstık türlerinin içerdiği resveratrol, nitrik oksit üretimini arttırarak kalp vuruşlarını dengeler. Böylece kalp sağlığına faydalı olurken inme ve kalp krizi riskini azaltır.
Fıstık gelişmeye faydalıdır: Özellikle yer fıstığının içerisinde bulunan amino asitler, sağlıklı büyüme ve vücut geliştirme için faydalıdır.
Fıstık, yüksek konsantrasyonlarda antioksidandır: Fıstık, haşlanarak tüketildiğinde içerdiği antioksidanlar daha etkili duruma gelir. Böylece, biokanin-A ve genestesin 2 ila 4 katına yükselir, böylece vücutta serbest radikallerin etkisini kırarak genel sağlığa faydalı olur.
Vitamin ve Mineral Deposu Fıstık: Fıstık; B6, B9 vitaminleri yanında, niasin, riboflavin, thiamin gibi vitaminlerin yanında, sağlık açısından çok fazla faydalı olan pantotenik asit içerir. Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko fıstığın içerdiği minerallerin bazılarıdır. Fıstığın içerdiği yukarıda sıraladığımız vitamin ve mineraller, organların sağlığı açısından hayati önem taşırlar.
Enerji Deposu Fıstık: İçerdiği yüksek değerdeki vitaminler, mineraller ve antioksidan özelliği fıstığı güçlü bir enerji kaynağı yapar.
YER FISTIĞININ FAYDALARI
Yer fıstığı genel sağlık açısından faydalı besinler içerir. Meme ve kolon kanseri başta olmak üzere yer fıstığı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır. Genel sinir sistemi sağlığına faydalı olan yer fıstığı aynı zamanda beyin sağlığına katkıda bulunur. Yer fıstığının faydalarışöyle sıralanabilir:
· Yer fıstığı sindirim sistemine faydalıdır. Sindirim sistemi sağlığını koruyan vitaminler içerir.
· Cinsel gücü arttıran yer fıstığı, sağlıklı cinsel hayatın bir parçası olabilir.
· Sağlıklı kas ve kemik yapısının oluşmasını sağlayan yer fıstığı, kemikleri güçlendirir.
· Yer fıstığı harcanan enerjinin yerine gelmesini sağlar, bedeni güçlendirir.
· Kandaki kolesterol seviyesinin düşmesini sağlayan yer fıstığı, böylece kalp ve damar sağlığını korur.
· Yer fıstığı zihin sağlığını destekler, zihin fonksiyonlarının sağlıklı işlemesi için faydalıdır.