Öztunç, AEL’de işten çıkarılan işçilerin mağduriyetini TBMM’ye taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Öztunç, Çelikler Holding bünyesindeki Linyitleri (AEL) yaklaşık 300 işçinin işten çıkarılmasıyla ilgili olarak TBMM’ye soru önergesi verdi.

Öztunç, önergesinde; “Depremi yaşamış bu insanların işlerinden edilmesi hiç vicdani değildir” diyerek yaşanan durumun firmaya karşı tepkiyi de arttıracağına vurgu yaptı. Afşin Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’nde bazı işçiler zam taleplerinin Çelikler Holding tarafından karşılanmaması sonrasında greve gitmişti. Daha sonra da işten çıkarmalar başlamıştı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, işçilere vererek, “Yüzlerce işçiyi emekçiyi işinden edip çoluk çocuğunu ekmeksiz bırakıyorlar. Milleti zehir ile kanser ettiler şimdi de işsiz bırakıyorlar” açıklamasında bulunmuştu.

Öztunç, yaşanan mağduriyeti Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

İşçilerin işten çıkarılmasına tepki gösteren Öztunç, “Çelikler Holding, Afşin Elbistan Termik Santrali'nde 300 işçiyi işten çıkardı. Bu tür büyük ölçekli işten çıkarmalar yöre halkı üzerinde işletmeye karşı olumsuz bir tepki yaratacaktır. İşçilerin çıkarılması, bölgedeki ekonomik durumu ve istihdamı olumsuz etkileyecektir. Türkiye’nin en büyük santrallerinden biri olan bu santralden hangi gerekçeyle bu insanlar işten çıkarılmıştır. Depremi yaşamış bu insanların işlerinden edilmesi hiç vicdani değildir. Hem buradaki hava kirliliğine sebep olacaksın hem de bu insanları işsiz bırakacaksın” dedi.

CHP’li Öztunç, şu sorulara cevap istedi:

“300 işçinin işten çıkarılmasının gerekçeleri nelerdir? Bu karar, hangi ekonomik veya işletmesel gerekçelere dayanmaktadır? Özelleştirme sürecinde Çelikler Holdingin çalışan işçilere verdiği işten çıkarılmayacakları yönündeki sözler neden tutulmamıştır?

Afşin Elbistan Termik Santrali'nde son altı ay içinde kaç işçi işten çıkarılmıştır? İşten çıkarma süreci ile ilgili olarak işçi sendikaları veya diğer ilgili temsilcilerle herhangi bir görüşme veya müzakere yapılmış mıdır?

İşten çıkarmalar, hangi yasal mevzuata dayanarak gerçekleştirilmiştir? Bu işten çıkarmaların, Afşin-Elbistan bölgesindeki ekonomik ve sosyal durum üzerindeki etkilerinin ne olacağı hesaplanmış mıdır? Bölgedeki istihdamın artırılması için herhangi bir tedbir düşünülmüş müdür?

Afşin Elbistan Termik Santrali'ndeki işten çıkarma sürecinin iş güvenliği ve işçi sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olup olmadığı konusunda bir değerlendirme yapılmış mıdır?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu işten çıkarmalarla ilgili olarak herhangi bir inceleme başlatmış mıdır? İşten çıkarılan işçilerin yeniden istihdam edilmesi veya alternatif iş imkanlarının sağlanması amacıyla Bakanlık tarafından herhangi bir çalışma veya destek programı yürütülecek midir?”

İçişleri Bakanlığının 2025 Yılı Bütçesi Komisyonunda İçişleri Bakanlığının 2025 Yılı Bütçesi Komisyonunda

HTTPS://WWW.ELBİSTANİNSESİ.COM

Editör: Akif Arslan