Koca kıta yavaş yavaş ortadan ikiye bölünüyor

Afrika kıtasının jeolojik olarak yavaş yavaş ikiye bölünmeye başladığına dair bilimsel kanıtlar giderek artmaktadır.

Bu süreç, kıtanın doğu ve batı kıyılarında oluşan çatlaklar ve yer kabuğunun hareketleri ile belirgin hale gelmektedir. Son araştırmalar, Afrika'nın Somali ve Afar üçgeni bölgelerindeki tektonik aktivitelerin, kıtayı iki ayrı parçaya ayırma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

Bilim insanları, Afrika kıtasının yavaş yavaş ikiye bölünmeye başladığını ve ortaya yeni bir okyanusun çıkacağını söylediler.

Yeni Bir Okyanus Doğacak (1)

Hakemli bir dergi olan Geophysical Research Letters'da yer alan bir çalışmada, araştırmacılar, Afrika kıtasının ikiye bölünmeye başladığını tespit ederek, bu bölünme sonucunda yeni bir okyanusun oluşacağını düşünüyor.

Bilim insanlarının, kıtanın ilk bölünmeye başladığı yeri, toprağın çok derinlerinde tespit ettiği bildirildi. Oluşan çatlağın, ilk olarak 2005 yılında Etopya'nın çöllerinde görülmeye başlandığı bildirildi.

"Doğu Afrika Yarığı" olarak bilinen çatlağın, yaklaşık 57 kilometre uzunluğunda olduğu ve başlangıç noktasının, birbirinden giderek uzaklaşan üç tektonik plakanın buluşma noktasında yer aldığı belirtildi.

Leeds Üniversitesi'nden araştırmacı Christopher Moore, NBC News'e verdiği demeçte, "Burası, kıtasal yarılmanın nasıl okyanusal bir yarılmaya dönüştüğünü inceleyebileceğiniz dünyadaki tek yer" dedi.

Araştırmacıların, bu volkanik aktiviteyi izlemek için uydu radarını kullandıkları, bölünmenin çok kademeli bir süreç olduğu ve yeni okyanusun tamamen oluşmasının 5 ila 10 milyon yıl daha alacağı kaydedildi.

Yeni Bir Okyanus Doğacak (2)

Kaynak: Cumhuriyet

https://www.gazetepencere.com/­