Bilgi

Pırasanın protein değeri düşüktür

MARASPOSTA.COM

Soğan ve sarımsak ile aynı aileden olan pırasa, pişirilerek tüketilebildiği gibi çiğ olarak da tüketilebiliyor. İçerisinde bulunan flavonoid olan kaempherol sayesinde kan damarlarını koruduğu da biliniyor.

Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan pırasa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkili bir sebze olarak tanımlanıyor.

Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, pazının faydaları hakkında bilgi verdi.

PIRASANIN BESİN DEĞERİ NEDİR?

100 gram pırasa

Kalori: 61 kcal                        -   Günlük Değer: %3.0

Lif: 1.8 g                                 -   Günlük Değer: %7.2

Karbonhidrat: 14.15 g            -   Günlük Değer: %4.7

Protein: 1.5 g                          -   Günlük Değer: %3.0

Yağ: 0.3 g                               -   Günlük Değer: %0.5

Kolesterol: 0.0 mg                  -   Günlük Değer: %0.0

A Vitamin: 1667.0 IU              -   Günlük Değer: %33.3

C Vitamin: 12.0 mg                -   Günlük Değer: %20.0

Potasyum: 180.0 mg              -   Günlük Değer: %5.1

Kalsiyum: 59.0 mg                -   Günlük Değer: %5.9

Demir: 2.1 mg                       -   Günlük Değer: %11.7

 

PIRASANIN FAYDALARI NELERDİR?

Pırasa, içerisinde bulunan flavonoid olan kaempherol içerir. Kan damarlarının astarlarını serbest radikallere karşı korular kaempherol içeren pırasa bu nedenle kalp sağlığı için çok faydalıdır.

Pırasada iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum kan basıncının ayarlanmasında sodyum kadar etkilidir. Bu nedenle pırasa tüketmek hipertansiyon riskini azaltır.

Pırasa içeriğinde hem kalsiyum hem de K vitamini bulunmaktadır. Kemiklerin güçlenmesinde görevi olan kalsiyum ve K vitamini ihtiyacını gidermek için diğer besinlerle birlikte pırasa tüketmek faydalıdır. K vitamini aynı zamanda kanın akışkanlığını da düzenlemektedir.

Pırasa kalsiyumun yanı sıra içerdiği magnezyum sayesinde kemiklerin ihtiyacı olan minerallerin belli bir kısmını karşılamada rol alır.

Pırasa içerisinde potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, iyi bir diyet lifi,  B6 Vitamini, A Vitamini, C vitamini, K Vitamini ve iyi bir folat kaynağı bulundurur. Bu özelliklerinden dolayı bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.

Pırasa tüketmek, kronik iltihap riskini azaltmada yardımcı olur.

Vücuda giren enfeksiyonlu hücrelerle antiseptik özelliği sayesinde savaşır.

Pırasa, yağsız ve kalori bakımından oldukça düşük oldukları için kilo vermek isteyenler için güzel bir seçimdir. Pırasanın içerisindeki yüksek lif sayesinde iştah kesmede oldukça etkilidir. Şişkinliğe iyi gelir.

Pırasanın idrar söktürücü özelliği vardır.

Pırasa, vücudu temizler, cildin parlak görünmesini sağlar.

Pırasa içeriğinde A vitamini barındırmaktadır. A vitamini; görme, büyüme, üreme, embriyo gelişmesi, kan yapımında etkili olurken, vücudun hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşumunda da yardımcıdır.

Pırasa aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini; bağ dokusunda hücrelerin bir arada kalmasını, kolajen üretiminin kolaylaşmasını sağlayarak cilt ve bağ dokusuna esneklik ve güç kazandırır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruyucu kalkan görevi görür.

 

PIRASA NASIL TÜKETİLİR?

Pırasa tüketilmeden önce bol su ile yıkamalıdır. Yıkanan pırasa sebzesi ister çiğ ister pişirerek rahatlıkla tüketebilir. Pırasa suyu da en az pırasa kadar faydalıdır ve tüketilebilir.

 

PIRASA DİYETLERDE KULLANILABİLİR Mİ?

Pırasa düşük kalorili bir sebzedir. Bu özelliğinden dolayı diyet listelerinde sürekli tercih edilen besinlerin başında gelir. Yüksek lif içeriğine sahip olması sindirim sistemini de düzenlemeye yararlı olduğu için kilo vermeyi desteklemektedir. Ancak diyet listesine pırasa eklenirken çorbası veya az yağlı yemekleri tercih edilmelidir.

PIRASA YOĞURTLA YENİR Mİ?

Pırasanın protein değeri düşüktür. Yoğurt ile birlikte pırasa tüketilmesi protein değerini artırabilir. Ancak pırasanın et gibi proteinli, yağlı ama lifsiz besinlerle birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.

PIRASA ÇİĞ TÜKETİLEBİLİR Mİ?

Zengin lif içeriğine sahip olan pırasa posalı besinler listesinde yer alır. Çiğ olarak rahatlıkla tüketilebilir. Çiğ tüketilmesi tokluk hissi yaratacağı için kilo kontrolünde etkilidir. Pırasanın çiğ olarak tüketilmesi kabızlık sorunları için de oldukça faydalıdır.

PIRASA SUYU TÜKETİLEBİLİR Mİ?

Pırasa çiğ ya da pişirilerek tüketilebileceği gibi suyu da rahatlıkla içilebilir. Doğal detoks etkisi yapan pırasa suyunun en az pırasa kadar faydası bulunmaktadır.

 

Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.

www.memorial.com.tr