Tarım Ürünleri

Yeşil soğanın faydaları nedir?

Uzak Doğu ülkelerinde aşırı tüketilen yeşil soğanın insan sağlığın inanılmaz faydaları vardır. Mutfakların vazgeçilmezi olan yeşil soğan hem çiğ hem pişirilmiş tüketilebilir. Kuru soğanın toprağın yüzeyine çıkardığı ve gelişimini tamamladığı besin yeşil soğandır.

Uzak Doğu'da alternatif tıpta kullanılan yeşil soğanın vücuttaki tüm iltihabı atma gibi güçlü bir özelliği vardır. Beyaz kısmından ucuna kadar tüketilebilen yeşil soğan yetişme şekli olarak topraktan toprağa değişmektedir. Asya ülkelerinde yetişen soğan pırasa gibi kalın ve geniş olurken ülkemizdeki yeşil soğanlar daha ince ve yumuşaktır.

Zengin bir vitamin ve mineral değerlerine sahiptir. İçeriğinde A, C ve beta karoten yüksek miktarda barındırmaktadır.

YEŞİL SOĞANIN BESİN DEĞERLERİ

100 gramlık yeşil soğanda;

· Kalori / 34

· Karbonhidrat  / 4 gram

· Lif / 1.8 gram

· Protein / 1.10 gram

· Yağ / 0.2 gram

· Kolesterol / 0 miligram

· Sodyum / 17 miligram

· Potasyum / 212 gram

bulunuyor.

YEŞİL SOĞANIN FAYDALARI NELERDİR?

· Kaynatılıp tüketildiğinde sindirim problemlerini azaltır. Ayrıca vücutta biriken toksinleri idrar yolu ile atar.

· İltihap birikimini önler. Özellikle ürik asit nedeniyle kas ve kemik aralarında biriken iltihaplı ödemi vücuttan kolayca atmaya yardımcı olur. Ödem oluşumunu önler.

· Vücudu temizlediğinden bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı sağlıklı hücre sayısını artırır.

· Balgam söktürücüdür. Boğazı temizlemede etkilidir. Ağır bir kokusu olmasına rağmen boğaz ve yemek borusuna kadar olan kısımdaki hücreleri yenilenmesini sağlar. Kanserli hücre oluşumuna zemin hazırlayacak ortamı engeller. Akciğerlerdeki iltihabı temizler. Astım krizlerine karşı doğal ilaçtır.

· İçerdiği A vitamini sayesinde göz için havuç kadar etkili besindir. Göz içerisindeki vitamin ve sıvı oranlarını dengeler.

· Düşük kolesterol içerdiğinden uzmanların kalp hastaları için önerdiği bir besindir. Yapılan bazı araştırmalarda özellikle genç yaştaki kalp krizini engellediği ortaya çıkarılmıştır.

· Kandaki şeker seviyesini dengede tutar.

· Mide duvarını güçlendirerek hastalıkların yaşanmasını önler. Ancak mide hastalığı olanların fazla tüketilmesi önerilmez.

· Besin atıklarından ve sıvı oranının azlığı nedeniyle böbreklerde taş ve kum oluşumu ortaya çıkar. Ancak yeşil soğan hem içerdiği yüksek çözücü mineraller sayesinde hem de sıvı oranı yüksek olduğundan taş ağrılarına iyi gelir. Uzmanlar taş düşüren kişilerin günde bir bardak yeşil soğan suyu tüketmelerini öneriyor.

· Çeşitli nedenlerden ötürü bağırsaklarda kurtçuk ya da solucanlar oluşur. Bu da ciddi rahatsızlıklara zemin hazırlar. Bir bardak yeşil soğan suyu solucanların vücuttan atılmasına yardımcı olan güçlü bir besindir.

· Yeşil soğan aynı zamanda cilde ve saçlar da oldukça fayda sağlar.

YEŞİL SOĞAN SUYU NASIL HAZIRLANIR?

Bir demet yeşil soğanı iyice temizleyip ortadan ikiye bölün. Bir tencereye koyup üzerini geçecek kadar su ekleyin kaynatın. İyice suya salan yeşil soğanları cildinizde her hangi bir hasar varsa ya da diz ağrınız varsa üzerine koyup streçleyin yarım saat bekletin. Suyunu ise kaldırın rahatsızlık esnasında bir bardak tüketin. Ödem problemi olanlar uzmanlarına danışarak her sabah tüketebilirler.