Bugün Dünya Kadınlar Günü
AKİF ARSLAN
08.03.2024
8 Mart 1857’de New York’taki bir tekstil fabrikasında polis, grevci işçilerin üzerine kapıları kilitledi. Daha sonra fabrikada çıkan yangından kaçamayan 120 kadın hayatını kaybetti.
8 Mart 1908’de New York’ta çoğu sosyalist olan kadın işçilerin öncülüğünde sendikal haklar ve kadınlara oy hakkı talepleriyle miting düzenlendi.
Rusların o dönemde kullandığı Jülyen takvimine göre 23 Şubat 1917’de Rusya’da çarlığa son veren ayaklanmalar başladı. Ayaklanmalar sırasında kadınlar da protesto eylemleri gerçekleştirip greve gitti. 23 şubat Gregoryen takvimine göre 8 marta denk geliyor.
Dünya Kadınlar Günü, 1977’ye kadar resmiyet kazanmadı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977’de tarihe 1917 Şubat Devrimi olarak geçen ayaklanmalardan yola çıkarak 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti.
Dünya Kadınlar Günü, Türkiye’de ilk kez 1921’de kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova’nın girişimiyle gündeme getirilse de 1975’e kadar olan 54 yıllık süreçte kutlanmasına izin verilmedi. 1975’te ‘Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı’ ilan edildi. Türkiye, Birleşmiş Milletler üyesi olduğu için 1975’te düzenlenen ‘Kadın Yılı Kongresi’ ile Dünya Kadınlar Günü kutlaması yeniden gündeme getirildi.
12 Eylül 1980 Darbesi’nden sonra askeri yönetim 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarını yasakladı. 1984’te yeniden demokrasiye geçişle birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya başlandı.
"Kadın"sız hayat olmaz…
AKİF ARSLAN
08.03.2022
Allah önce Hz. Âdem’i yarattı. Sonra da Hz. Havva'yı…
Bugünkü insanlığın başlangıcı Hz. Âdem ile Hz. Havva'ya dayanır…
Biz de bir erkek ve bir kadının halvetinden dünyaya gözlerimizi açtık.
Hepimizin bir anası var. İstisnalar kaide olmamakla birlikte hepimizi bir ablası, bir kız kardeşi var.
Dünyaya teşriften sonra ablayı - bacıyı tanıdık. Anneanne, büyük anne tanıdık.
Sonra hala, teyze, yenge…
Derken, gün geldi hayat arkadaşımız oldu, kadın.
Kayınvalideniz, baldızımız oldu.
Kayın akrabalığı yönünden halamız, teyzemiz de oldu.
Aile içindeki evlenmeler sonucunda görümler, eltiler, baldızlar oluştu.
Kızımız oldu..
Hayat kadınlarla var olmaya devam ediyor.
Onlarsız hayat olmaz.
Ne demişler:
Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmazmış.
İki büyük nimetim var: biri anam biri yârim.
Müslümanız elhamdülillah… İnancımız gereği Cennet, annelerimizin ayağı altındadır.
"Bizi 9 ay karnında taşıyan annemiz, kadın…
Dünyaya ilk gözlerimizi açmamıza vesile olan kadın, annemiz…
Ailenin en büyüğü ya da en küçüğü olmamız önemli değil; çünkü bizi ilk saran, ilk öpen, sıcaklığını ilk hissettirendir annemiz…
Anneannemiz, babaannemiz, ablamız, bacımız, teyzemiz, halamız…
Eşimizdir kadın!.."
Allah insanoğlunu annesiz, yârsız bırakmasın!
Bugün de senin, yarın da senin, her gün senin..
Akif ARSLAN
07.03.2025
Bakmayın siz 160-170 yıl önce ABD’de başlayan Kadınlar Günü için bugün dünyanın her köşesinde etkinlikler düzenlendi güne..
Mensubu olmaktan gurur duyduğumuz İslam Dini, 14-15 asır önce kadına “cennet annelerin ayakları altındadır” diyen Peygamber vesilesi ile kadının toplum hayatında olmazsa olmaz nitelik verdi.
Bizi doğuran anne kadındır.
Annemizi-babamızı doğuran kadındır.
Doğum ile bize bakan teyze ya da hala kadındır.
Ablamız (büyük kız kardeş), bacımız (küçük kız kardeş), yengemiz (agabeyimizin, erkek kardeşimizin, amcamızın, dayımızın eşi) kadındır.
Eşimiz, Allah nasip etmiş ise kızlarımız kadındır.
Gelinimiz, kız torunlarımız kadındır.
Kısacası sağa baksak kadın, sola baksak kadındır.
Kadınsız hayat olmaz, olamaz.
Hasta olsak hemşire (eskiden) kadındır.
Kısacası bugün de senin, yarın da senin, her gün senin..