Türkiye'nin büyük bölümünde geçen yıl yaz aylarında günlerce etkili olan kavurucu sıcaklar, bu sene de rekor seviyelerde seyrediyor. Ağustos ayı uzmanların açıklamaları ile örtüştü ve mangal keyifleri, ateşle yapılan piknikler hatta anız yangınları vb. Sosyal faaliyetler yasaklanarak gerekli emniyet tedbirleri alındı.

Küresel ısınmanın da etkisiyle yaşanan yüksek hava sıcaklıkları, bu yıl memleketimizde Mayıs ayından itibaren etkili olmaya başladı. Temmuz ayının bazı günlerde hava sıcaklıkları 46 'lı dereceleri gördü.

Geçen sene 1 Ocak 2023 tarihinde ve devamında 19 Ağustos tarihleri arasında 1.419 Orman yangını çıkarken 2024 aynı dönemde 2.529 Orman yangını kaydedildi. Ciğerlerimiz yanıyor.

Küresel ısınmanın etkileri ve insan faktörü ile yangınlar % 78 arttı. Yurdumuzdaki yangınların % 90 ı insan kaynaklı bitki örtüsü hava şartları kontrolü güç hale getiriyor. Bitki örtüsü kritik bir yakıt kaynağıdır.

Bu ay ise genellikle Temmuz sonu, Ağustos ortasında görülen, 42 ila 47 Li derecelere ulaşan sıcaklıkların yaşanmaya başlandığına dikkati çekmek istiyorum. "Hem mevsimlik hava tahminleri hem de kısa süreli iklim öngörülerine baktığımızda çok büyük bir olasılıkla bu dönem Türkiye'nin büyük bölümünde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstünde olacak.

Güneydoğu Anadolu'da, İç Anadolu'nun mikroklima çukur alanlarında, Güneybatı Anadolu'da yüksek sıcaklık rekorlarının kırılacağını öngörüyorum." Zaruri olmadıkça çocuk, yaşlı ve hastalarımızın dışarı çıkmaması sağlık yönünden yararlarına olacaktır.

Kış mevsiminden Yağış rejiminin değişeceğini şiddetli, kuvvetli, aşırı gök gürültülü sağanaklar ve bunların yol açacağı seller, akarsularda taşkınlar, kentlerde su baskınlarının bundan sonra daha çok görülebileceğini düşünüyorum.

"Türkiye'deki ana iklim bölgelerinde çok ciddi alansal kaymalar söz konusu. 50 yıl içinde Akdeniz ikliminin bugünkünden çok daha geniş alanları kaplayacağı öngörülüyor. Örneğin Batı Karadeniz'in büyük bölümü, Karadeniz'in iç bölgeleri, 'yağmur gölgesi' adını verdiğimiz vadi kuşakları, Akdeniz ikliminin etkisi altına giriyor.

İç Anadolu'da egemen olan yarı kurak step iklimi de alanını genişletiyor. Dolayısıyla yüzyılın sonuna ulaşmadan büyük bir olasılıkla Türkiye, çok daha sıcak ve kurak Akdeniz ve step iklimlerinin egemenliğine girecek."

Durum bu hal olunca doğa önlemlerinin alınması, yenilenebilir enerji kaynaklarının üretilmesi kamu kurum kuruluşlarında ve toplumda kullanım alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğini tekrar bu yazımda paylaşmak istedim.

Umarım Ağustos böcekleri erken öter…

Denetimler ve önlemler hız kazanır.

Buradan toplu ulaşım araçlarımıza da değinmeden konuyu kapatmak istemedim.

Halk Otobüsü şoförlerimize klimaları faal bırakmaları, ulaşım daire başkanlığı tarafından bu hususta denetimler yapılmasını, değerli okuyucularımızdan kliması faal çalışan araçlarda pencerelerin açılmamasını rica ediyorum.

Acaba! Ağustos böcekleri ne zaman ötecek…