GÖKHAN ÜNLÜ
Yaşadığımız yüzyıl içerisinde Sosyal medya haberleri adeta patlama yapmaya başladı.
Toplum olarak birçok kişi cep telefonlarıyla çekim yaparak herhangi bir kaza, yaralanma yada ihtiyaç sahibi kişilere yardım etmek yerine adeta Reyting için bişeyleri ispat etmeye çalışmak adına yarışıyor. Mağdur olan şahıs veya kişilerin mağduriyeti yetmiyormuş gibi kişilerin mağduriyetlerini giderecekleri yerde maalesef ki arttırıyorlar.
Asıl olan şu ki bizlere o kişilerin yardımına seferber olmak düşmektedir. Yaralarını sarmamız onların dertlerini acılarını sosyal alanda paylaşmaktan çok gidermemiz gerekmektedir.
Uzun zaman sık sık sosyal medyada gündem yaratmaya çalışan Mahalle Muhtarlarını görmekteyiz.
Kimi mahalle muhtarları!
Kaski çalışmalarını, Çevre temizlik müdürlüklerinin görevlerini, Fen işleri vs birçok yerel hizmet çalışmalarını sosyal medyada yayın yaparak maalesef amaçlar dışında kullanmakta ve muhtarların görev ve hizmet anlayışları dışında paylaşımlar yapmaktadır.
O halde Muhtarlıklar müdürlüğü olarak bağlı olunan Muhtar müdürlükleri belediyelerde ne yapıyor haliyle bizlerde merak ediyoruz.
Bugüne kadar hiç bir Muhtarlıklar müdürlüğü ve ekibini maalesef sahada göremedik! Bu bir futbol sahası, rövanş alanı değil ki herşeyden önemlisi yarışma alanı değil hizmet alanı olması gerekli iken bu yaklaşımla göremediğimizi üzülerek belirtiyorum.
Valilik ve kaymakamlıklar oryantasyon eğitimlerinde muhtarların görev yetki ve hukuki işlerde nasıl hareket etmeleri gerektiği hususunda eğitimi veremedi mi?
Sözlerim yazdıklarım sizleri incitmiş olabilir. Dostlarım, arkadaşlarım ve değerli mahalle muhtarı;
Dost acı söyler!
Lütfen reklamları bir köşeye atın! Sizlerin görevleri mahallelerinizin ihtiyaçlarını belirlemek bakın kısacası;
• Köyün yol, çeşme gibi ihtiyaçlarının yerel yönetime bildirilmesini sağlamak,
• Yapılan yol, çeşme ya da köprü gibi ortak kullanım alanlarının gerektiğinde bakım ve onarımını gerçekleştirmek,
• Merkezi yönetimin köydeki temsilcisi olarak kabul edildiğinden hükümet uygulamalarının ve ilgili yönetmeliklerin halka ilan edilmesini sağlamak,
• Köyün ortak işlerinin imece usulü tamamlanmasını sağlamak,
• Seçim dönemlerinde, sandık seçim kurullarına iştirak etmek,
• Asker çağındakilerin kimlik çizelgelerini ve seçim listelerini askıya çıkarmak,
• Bölgesinde bulunan ihtiyaç sahiplerini (engelli, muhtaç, yaşlı vs.) tespit ederek bu kişilerin devlet desteğinden yararlanmasına yardımcı olmak,
• Salgın hastalıklar gibi bulaşıcı ve kritik hastalıklara sahip kişileri vakit kaybetmeden sağlık kurumlarına bildirmektir.
Evet yaptığınız faaliyetler, işleriniz taktire Şahan. Fakat yerel ve mülki idarelerde çalışmayan yerinden, koltuğundan kalkmayan adeta o koltuklara yapışık kalan yöneticiler adına da utanç verici değil mi?
O halde onların koltukları size emanet diyemeyiz? Sizler biz yapalım sevabı bizim günahı onların deseniz dahi bu işlerin kanuni faaliyetler doğrultusunda yapılması gereklidir.
Söz uçar yazı kalır!
Bugün sosyal medyada Kahramanmaraş ili ONİKİŞUBAT ilçesi Ertuğrul Gazi mahallesi muhtarı Rahime SÖĞÜT hanım efendinin bir paylaşımını gördüm. Uzun uzadıya da izledim. Düşündüm! Fakat bir anlam veremedim! Baştan sona yanlış yaklaşım, hatalarla dolu emniyetsiz ve güvenlik sağlanmadan ağılda küçükse sahipsiz de olsa bu konutta ayrıca gizlilik ve ihlal edilen aile kavramının korunamaması… Bu hal be hareketlerle olmaması lazım dı!
Bu hususta yazılacak konuşulması gerekli bir çok yazı be laf var! Fakat özel hayatın gizliliği de ayrı bir problem! Madem bu sorun size iletildi Neden bir yetkili yok! Gelmediler mi?
Rahime hanım; iki çocuktan ve 2 yaşındaki bir bebekten bahsediyoruz. çocukların tek yaşadıkları annesiz babasız kıt kanaat zor hayat şartlarında evde yaşadıklarını belirterek bebek ve çocuğun durumunu anlatıyorsunuz!
Devamında lavodaki sigaradan tutun buz dolabındaki boşluğa kadar paylaşıp biz yardımcı olmaya çalıştık,elimizden geleni yapıyoruz vb. sözleri söyleyerek medya kanalıylada yardım talebinde bulunuyorsunuz.
Dikkat edin belediyelerin ve kaymakamlıkların fonları var! Siz bunu bilmiyor musunuz?
Bu fonlar ne talep ettinizdeki yardımcı olmadı! Yapmayın lütfen olaylara demogolojiyle yaklaşmayın diyorum!
Bir mahalle muhtarı değil de vatandaş izah etse anlardım!
Sözüm o ki gitmiş olduğunuz o eve bir sağlık görevlisi emniyetten yetkili kişiler, belediye çalışanları hatta ve hatta Aile Sosyal hizmetler müdürlüğünden bir ekiple gitmeniz gerekirken bence suç unsuruna zemin hazırlamışsınız!!!
Tv mevcut, kliması olan, yatak çarşaf dağınık bir yer mevcut ve bu alanda siğara izmitleri vb şahsen aklıma bir madde bağımlısının yaşadığı ortamı andıran görüntü geldi!
Bulunduğunuz ve tek başınıza kahramanlık yapmaya çalıştığınız bu yerde adli idari ve asayiş yönünden hatası telafi edilemeyecek olay yaşanabilirdi!
Kızsanızda darılsanızda tüm mahalle muhtarlarına tavsiyem sizler kanunlardan önde değilsiniz! Makam ve mevkilere iletseydiniz daha farklı sonuç elde edilebilirdi… Değerli muhtarlar; Sizler…
Mülki idare amirleri değilsiniz!
Sağlık il müdürlüğü değilsiniz!
Emniyet ve asayiş önleyici kolluk kuvveti değilsiniz!
Anlayabildiysem ne ala yaptırım gücü değilsiniz değilsiniz!!!
Sadece talep ve hizmet makamlarısınız oda görev alanınızda.
Tüm yetkili kurum ve kuruluşları göreve davet ediyorum.
Anlaşılan o ki köy ve mahalle muhtarlıklarına;
Muhtar olduktan sonra bağlı bulunduğu kaymakamlık tarafından hizmet içi eğitim
Eğitimlerde; Yerel Yönetimler, Köy ve Mahalle İdaresi Yönetmelikleri, İletişim, Bilgisayar Teknolojileri, Muhtar Bilgi Sistemi, Mevzuatlar, Muhtar Yetki ve Sorumlulukları gibi dersler tam anlamıyla verilememiş yada anlaşılamadığını ve yahut anlamak istenilmediğini yazmak istedim.
Her kurum ve kuruluş görevini layıkı ile yapmakla görevlendirilerek Anayasada be içtihatlerde açıklanmıştır.
Kahramanmaraş ilimizde bu hususlarda olumsuz vaka yaşamayalım…